VUČIĆ ZA KURIR: Neću dozvoliti da se Izetbegoviću išta desi!

Premijer srbije odlučan

VUČIĆ ZA KURIR: Neću dozvoliti da se Izetbegoviću išta desi!

Politika -
Ne strahujem da će biti incidenata. Beograd je i najveći kosmopolitski i najveći srpski grad, uvek je pokazivao svoju dušu

BEOGRAD - Beograd je otvoren i kosmopolitski grad, a to ćemo i pokazati danas prilikom posete članova Predsedništva BiH - poručio je za Kurir premijer Srbije Aleksandar Vučić uoči dolaska Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića. Na pitanje da li strahuje da može doći do incidenata tokom posete, Vučić kaže: "Beograd je istovremeno najveći kosmopolitski i najveći srpski grad, uvek je pokazivao svoju dušu, otvorenost i gostoprimstvo. To ćemo pokazati i sutra, ne plašim se da će biti ikakvih incidenata".O industrijiOn će danas u Palati Srbija ugostiti trojac iz BiH, a susret će, kaže, biti u znaku razgovora o budućnosti. Otkriva da će uskoro biti održana i zajednička sednica Vlade Srbije i Veća ministara BiH."Pričaćemo o spuštanju i umirivanju nacionalnih tenzija. Moja je ideja da pokrenem temu i o namenskoj industriji i zajedničkom izlasku na treća tržišta. Mnogo je važnih tema, potpuno okrenutih budućnosti", navodi Vučić i ponavlja da neće biti reči o Srebrenici.Mladen Ivanić, srpski član predsedništva BiH kaže da očekuje da će se sve nesuglasice i tenzije smiriti.Plan je da delegacija BiH i domaćini posle sastanka prošetaju Knez Mihailovom ulicom, kao i da obiđu Kalemegdan. Ivanić kaže da se ne boji pomenute šetnje centrom Beograda."Zašto bih se ja, kao neko ko je svaki drugi vikend u Beogradu, plašio za bezbednost?! To je pitanje za Izetbegovića, on bi trebalo o tome da brine", kaže on, a i Dragan Čović, hrvatski član Predsedništva BiH, u sličnom maniru je ocenio današnji sastanak."Uveren sam da će poseta biti krajnje prijateljska, da ćemo razgovarati o temama koje su budućnost, a da ćemo prošlost ostaviti iza sebe", rekao je Čović i dodao da je uveren da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić doći u Sarajevo:"Time bi se kompenzovala njegova sprečenost da nedavno poseti Sarajevo. Nikolić je poziv dobio, a ja ću s njim razgovarati ovih dana nevezano za posetu Beogradu i dogovorićemo se o takvom susretu".DomaćinskiMinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zamolio je građane Srbije da, povodom dolaska članova Predsedništva Bosne i Hercegovine u Beograd, pokažu „tradicionalno srpsko gostoprimstvo“.

Milorad DodikDOGOVOR O REFERENDUMUMilorad Dodik poručio je da nije protiv kompromisa kad je reč o održavanju referenduma o radu pravosudnih institucija BiH, te da ukoliko se nađe rešenje, parlament može ponovo odlučivati. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručio je da je međunarodna zajednica spremna da reaguje na odluku o raspisivanju referenduma i upozorio da niko ne bi smeo da zaboravi da su u njihovim rukama mehanizmi - bonska ovlašćenja, na osnovu kojih visoki predstavnik može smenjivati izabrane političare i nametati zakone i odluke.

ŠTA OPOZICIJA KAŽE O DANAŠNJEM SUSRETUBorko Stefanović, DSKORISTAN SUSRETSusret je koristan i za Srbiju i za BiH i u funkciji je normalizacije odnosa u regionu, što je eufemizam za spuštanje tenzije među Beograda i BiH.Sanda Rašković Ivić, DSSSUVIŠAN SASTANAKTo je jedan potpuno suvišan sastanak, organizovan je samo da se pokaže da je Srbija spremna na prijateljske odnose i stabilnost u regionu.Aleksandar Senić, SDSZNAČAJNODolazak članova Predsedništva BiH je veoma značajan za naše buduće odnose. Vreme je da prestanemo da gledamo u prošlost.Čedomir Jovanović, LDPDOBAR PRAVACOva poseta je korak u dobrom pravcu, jer je svaki dijalog bolji od zatvaranja u sopstvene nacionalne netrpeljivosti, nerazumevanja i mržnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track