Najnovije vesti

UNESKO: Zahtev Kosova za članstvo nije stigao
Foto: AP 2013.

Potvrđeno u Parizu

UNESKO: Zahtev Kosova za članstvo nije stigao

Politika
23:38h
Zbog ove namere Prištine srpska diplomatija poslednjih dana je na nogama i pokušava da obezbedi da neodlučne zemlje ipak glasaju protiv i ne ostanu uzdržane

BEOGRAD - U sekretarijat Uneska nije stigao zahtev Kosova da postane član ove organizacije Ujedinjenih nacija, potvrđeno je u sedištu te organizacije UN, u Parizu.

Priština je još pre sedam dana saopštila da je takva molba poslata. Zbog ove namere kosovskih zvaničnika, piše list, srpska diplomatija poslednjih dana je "na nogama" i pokušava da obezbedi da zemlje koje su neodlučne da li da podrže Prištinu, ipak glasaju protiv i da ne ostanu uzdržane, jer bi i time, posredno, popločale put kosovskom članstvu.Cilj je da se spreči prolaz u ovu organizaciju, jer bi, u suprotnom, svi srpski spomenici koji su pod zaštitom Uneska, bili "pripisani" Prištini, navodi beogradski dnevnik.

Matematika ovog puta ne ide u korist Beograda, pošto je od 58 članica Izvršnog odbora Uneska, kosovsku državnost priznalo njih 33. Pravila su takva da je dovoljna prosta većina, pa da prištinski zahtev stigne do generalne konferencije Uneska koja se održava sredinom novembra.

U aktuelnom sastavu IO, koji će se sastati u oktobru, Srbija nema svog predstavnika, a od država koje su priznale Kosovo tu su Albanija, Austrija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, SAD... Ukoliko kosovski zahtev stigne u Pariz, a generalni sekretar Uneska Irina Bokova ga prosledi ka IO, dovoljno će biti da jedna ili dve članice ovog tela zatraže da se kandidatura Kosova uvrsti u dnevni red i da se o njoj glasa na ovom nivou, navode Novosti.

Sledeći korak je Konferencija, a prema računici Prištine tamo je od 195 članica Kosovo priznalo nih 111, a uzdaju se i u glasove država koje ih ne smatraju državom i koje su im do sada davale podršku za ulazak u druge međunarodne organizacije.(Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...