DANIJEL SERVER: Inicijativa o Danu sećanja treba da bude rezultat pomirenja, a ne da mu prethodi
Foto: YT

Razumevanje važno za uspeh

DANIJEL SERVER: Inicijativa o Danu sećanja treba da bude rezultat pomirenja, a ne da mu prethodi

Politika -
Američki analitičar Danijel Server ocenio je danas da predlozi, poput inicijative premijera Srbije Aleksandra Vučića o upostavljanju zajedničkog dana sećanja za sve žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, treba pre da budu rezultat pomirenja, a ne da mu prethode

VAŠINGTON - "Predlozi ove vrste najbolje funkcionišu ukoliko su rezultat pomirenja, a ne kada imaju pomirenje za cilj. Da li bi Srbi dobro reagovali da je takav predlog došao od Hašima Tačija ili Bakira Izetbegovica", upitao je vašingtonski ekspert za Balkan i profešor na Univerzitetu Džons Hopkins.

Server smatra da je ispravno početi od utvrđivanja činjenica, kao što je uradila Inicijativa naučnika, međunarodni istraživački projekat koji je okupio brojne istoričare i naučnike iz regiona i sveta u pokušaju da utvrde šta se događalo 1990-ih godina na Balkanu i zašto.

"Srbija ima sva prava da pokreće pozitivne inicijative, ali drugi ljudi imaju pravo da reaguju kako žele. Prethodne konsultacije i uzajamno razumevanje su važni za uspeh bilo koje inicijative i to ne samo na Balkanu", rekao je Server Tanjugu.

Na pitanje kako vidi odnose u regionu, naročito u pogledu stabilnosti, vašingtonski analitičar je ocenio da nijedna od zemalja regiona nema ni želju ni sredstva da stvori nestabilnost kakva je postojala 1990-ih. "Sve osim Srbije su ili članice NATO ili žele da postanu članice NATO, a zahtev da pre članstva prvo uspostave demokratske insitucije je važna prepreka za bilo kakav budući sukob među njima", rekao je Server.

On je, međutim, istakao da u regionu još postoje nerešena pitanja poput, kako je rekao, "državnog ustrojstva Bosne i Hercegovine i uzajamnnog priznanja i razmene ambasadora između Srbije i Kosova".

"Srbi kažu da se to nikada neće dogoditi, ali ja kažem da to mora da se dogodi pre nego što Srbija bude mogla da uđe u EU", tvrdi Server, koji smatra da je Beograd već prihvatio ustavna ovlašćenja Prištine na celoj teritoriji Kosova i ideju da će se Kosovo kvalifikovati i ući u EU odvojeno od Srbije, što, po njemu, implicira da će Kosovo biti suverena država. "Odatle do članstva u UN, posle koga su bilateralno priznanje pa čak i razmena ambasadora irelevantni, nije tako veliki korak", tvrdi Server.

Vašingtonski analitičar smatra da svako ko je zabrinut za stabilnost Balkana treba dobro da razmisli o tome kako da osujeti radikalizaiju muslimana u regionu time što će rešiti ova pitanja u Bosni i na Kosovu. Oni bi, takođe, prema mišljenju Servera, trebalo da žele da Grčka povuče veto na članstvo Makedonije u NATO i EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track