Najnovije vesti

SONJA LIHT: Postupak prema Ivanoviću kršenje osnovnih ljudskih prava i principa humanosti
Foto: Fonet

Kažnjavaju se umereni

SONJA LIHT: Postupak prema Ivanoviću kršenje osnovnih ljudskih prava i principa humanosti

Politika
Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izrazila je danas javni protest zbog načina na koji se postupa prema Oliveru Ivanoviću, a koji, po njenom dubokom uverenju, suštinski predstavlja krššenje osnovnih ljudskih prava, pa i principa humanosti

BEOGRAD - Liht je, kao neko ko je višše godina angažovan upravo na pitanjima koja se tiču i ljudskih prava, ali i kao supruga čoveka protiv kojeg su svojevremeno vođeni politički procesi, zbog kojih je štrajkovao glađu, uverena da je nedopustivo da se Ivanoviću uskraćuje pravo na posete porodice, te da je toliko dugo u pritvoru, posebno ako se ima u vidu činjenica da je reč o čoveku koji je godinama bio partner u svim razgovorima u cilju približavanja Beograda i Prišštine.

Ivanovićevojh porodici mora biti omogućeno da ga poseti, kažže Liht i navodi: "Verujem da u svakom sistemu u kome je pravo iznad politike upravo u takvim situacijama sud mora da izađe u susret najbližima, jer u suprotnom se pitam da li je ono što je osnovni princip, a to više nije princip poštovanja ljudskih prava, nego princip humanosti, doveden u pitanje, a to nijedno demokratsko društvo i nijedno demokratsko sudstvo ne sme da dozvoli", ističe Liht.

I sama je, kaže, prolazila kroz situaciju u kojoj član porodice primoran da štrajkuje glađu i na taj način brani svoja osnovna prava, budući da je njen suprug Milan Nikolić tri puta bio u zatvoru kao disident od 1972. i 1984, a dva puta štrajkovao glađu. "Jako dobro se sećam kako to izgleda najbližima i do koje mere smo bili zabrinuti za njegovo zdravlje i kako smo se svaki dan po nekoliko puta pitali da li će doći obaveštenje da je došlo do ozbiljne krize u njegovom zdravstvenom stanju. To je toliko veliki stres da ga je teško opisati", navodi Liht.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Ona podseća da tada u jednopartijskom sistemu nije bilo moguće porodici da poseti zatvorenika, ali dodaje da je to bio sistem u kome je politika bila iznad prava. Ivanović je već duže od godinu i po dana u pritvoru Euleksa, sudske instance koja, kako primećuje Liht, mora da bude mnogo efikasnija i ozbiljnija nego što su pravosudni sistemi naših zemalja, a to što njegovoj porodici nije dozvoljeno da ga poseti u zatvoru kosi se sa osnovnim civilizacijskim i demokratskim principima vladavine ljudskih prava.

"Pitam se u kojoj meri je tako dug pritvor u stvari gaženje osnovnih ljudskih prava gospodina Ivanovića, verovatno formalno pravno nije, ali sam zapanjena da je on zatvoren i da se očigledno tek onda pripremao ceo proces", navodi Liht i dodaje da je zatečena činjenicom da do sada nije bilo ozbiljnih svedoka koji bi potvrdili ono što se nalazi u optužnici.

Ona je unapred odbacila bilo kakav prigovor da njeno istupanje predstavlja pokuššaj uticaja na sudije. "Ne mogu da se otmem utisku da se kažnjavaju umereni. Oliver Ivanović je svih ovih godina dokazao da je umereni političar, odmeren, spreman na kompromise. Ako je to tako, ako su umereni i odmereni, oni koji razmišljaju o budućnosti, oni koji mogu da se nađu u situaciji kao što je njegova, onda zaista mislim da imam mnogo prostora za zabrinutost", navodi Liht.

Liht je porodici Olivera Ivanovića poručila da treba da imaju snage da se iznesu sa ovom situacijom i dodala da se nada da će Ivanović uskoro prestati sa štrajkom jer ništa nije vredno ljudskog života. "Sigurna sam da će se pre ili kasnije dokazati ono što on tvrdi da je njegova istina i što mnogi misle da će da bude krajnji rezultat", ističe Liht. "Verovala sam da nikad više posle dolaska demokratije na naše prostore, a borili smo se mnogo da bi ovaj prostor bio demokratski, neću biti u situaciji da dajem ovakvu izjavu", zaključila je Sonja Liht.

Pratite KURIR na VAJBERU

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...