SLEDE PRIMER MAĐARSKE: Rumunija ojačava bezbednosne mere na granici sa Srbijom
Foto: Sasa Urosev

Kontrola rizika

SLEDE PRIMER MAĐARSKE: Rumunija ojačava bezbednosne mere na granici sa Srbijom

Politika -
Rumunski ministar unutrašnjih poslova Gabrijel Oprea najavio je danas da će bezbednosne mere na granici sa Srbijom biti ojačane.

BUKUREŠT - "Odlučili smo danas da ojačamo bezbednosne mere na granici sa Srbijom, kako bismo sprečili kolateralne rizike po Rumuniju od priliva migranata koji beleže susedne zemlje", izjavio je Oprea na sastanku rumunskog Nacionalnog komiteta za specijalne vanredne situacije, a prenela agencija Ađerpres.

Ministar je izneo podatak da Rumunija obezbeđuje ukupno 2.070 kilometara spoljnih granica Evropske unije, od čega je 546 kilometara dužina granice sa Srbijom.

"Na tom graničnom području ćemo intenzivirati bezbednosne mere. Razmatramo mogućnost intenziviranja saradnje sa drugim nacionalnim policijama, pojačanje operativnih sposobnosti na granici sa Srbijom, kao i uvođenje opreme za nadzor granice danju i noću", istakao je Oprea.

Nadležni državni organi su takođe odlučili da prate razvoj situacije kad je reč o broju migranata koji pristižu u region, kako bi rumunske bezbednosne mere mogle da se prilagode promenama u dinamici priliva izbeglica, rekao je on.

Pored toga, donesena je odluka da se povećaju kapaciteti za prijem rastućeg broja migranata, iako, kako je naveo Oprea, Rumunija trenutno ima šest centara za prihvat tražilaca azila koji mogu da prime gotovo 1.500 osoba, a njihova trenutna popunjenost iznosi 20 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track