ŠAINOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Najteže mi je pala Slobina smrt, znao sam da će sve svaliti na mene!
Foto: Damir Dervišagić

ISKRENO: Nekadašnji potpredsednik Vlade

ŠAINOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Najteže mi je pala Slobina smrt, znao sam da će sve svaliti na mene!

Politika -
Tada sam shvatio i da će na nas, na moju grupu, prebaciti sve ono što se njemu stavljalo na teret i da će naša presuda biti kopija njegove, istakao je Šainović

BEOGRAD - Prva noć na slobodi, a oka nisam mogao da sklopim. Kako to lepo zvuči kad se kaže - slobodan čovek. Nisam još ni svestan.Ovo je ekskluzivno za Kurir rekao haški osuđenik Nikola Šainović, koji je bio i srpski premijer i potpredsednik vlade SRJ i koji je pre dve večeri stigao letom iz Stokholma, gde je bio na izdržavanju zatvorske kazne.On kaže da je imao nekoliko vrlo teških trenutaka tokom prethodnih 12 godina, a jedan od njih je i smrt Slobodana Miloševića.- Prvi je sigurno moj razgovor s tužiocem, da vidim šta on hoće... Drugi je smrt Slobodana Miloševića, koja me je izuzetno potresla. Tada sam shvatio i da će na nas, na moju grupu, prebaciti sve ono što se njemu stavljalo na teret i da će naša presuda zapravo biti kopija njegove - naglasio je Šainović i dodao da mu je težak period bilo "suđenje, prva presuda, pa četiri godine čekanja do druge, izdržavanje kazne".Šainović je otkrio i kako su mu prolazili dani u pritvoru:- Dosta sam čitao, razmenjivali smo knjige. Ja sam bio pretplaćen na mnogo časopisa, pa sam bio u toku sa svim što se dešavalo na globalnom planu. Družio sam se s mnogim pritvorenicima. To je mali prostor i svi smo upućeni jedni na druge. Najviše sam se družio s generalom Dragoljubom Ojdanićem i bivšim načelnikom Glavnog stožera Hrvatskog veća odbrane Slobodanom Praljakom jer se moja ćelija nalazila između njihovih.Upitan šta je prvo tražio kad je ušao u kuću, da li je to možda neko njegovo omiljeno jelo, Šainović je rekao:- Ne, iskreno. Nisam još stigao ni da se saberem. Na aerodrom su došli sinovi i prijatelji, a supruga je ostala kod kuće, želela je da me dočeka na kućnom pragu. I u stanu je bilo dosta prijatelja. Ostali smo do kasno u noć. Da nije bilo njih, ne znam kako bih sve ovo izdržao. Sve je naizgled isto, kao da se ništa nije promenilo, a opet je sve tako različito. Razmišljao sam ranije kako bi izgledao moj dan na slobodi. U mojoj glavi je to bilo drugačije. Još sam pod velikim utiscima, trebaće mi nekoliko dana da se prilagodim. Evo, otkako sam došao, ljudi zovu, hoće da me čuju.

Svetlana Vojinović - Sandra Mališić

Šainović 1999.
Šainović 1999.

Šta daljeOSTAJEM U SPS, ALI NEĆU AKTIVNO U POLITIKUNikola Šainović otkriva i šta planira da radi ovih dana.- Iako nemam nekih posebnih tegoba, hoću da obavim detaljne lekarske preglede, da odem do rodnog Bora, da budem sa svojima. Nisam još ni video Beograd, osim iz auta... Ja sam slobodan čovek. Hoću da vidim svoje partijske drugove, da ih pozdravim. Mnogi od njih bili su uz mene. Ostajem u SPS, ali neću aktivno da se bavim politikom - naglasi je Šainović.

ŠTA KAŽU SOCIJALISTIMilutin MrkonjićStari drugNikola je moj stari partijski drug. Bilo mi je zadovoljstvo da ga sačekam. Sada mu je najvažnije da bude sa svojom porodicom.Slavica Đukić DejanovićViše bola od radostiNikolu sam na aerodromu sačekala ne samo iz partijskih razloga već zato što je to bila moja lična potreba. Posle 12 godina on je isto tako jak čovek kao i kada je odlazio. U njemu ima mnogo više bola nego radosti.Milan MilutinovićDrago mi jeDrago mi je kada se bilo ko od naših vrati iz Haga.Aleksandar VulinSrećan samSrećan sam kada se bilo koji Srbin se iz Haškog tribunala vrati u Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track