Najnovije vesti

KAŽE DA JE POMIRENJE MOGUĆE: Tači traži da se Srbija izvini Albancima!
Foto: Fonet Epa

Intervju za nemački "Blid"

KAŽE DA JE POMIRENJE MOGUĆE: Tači traži da se Srbija izvini Albancima!

Politika
00:00h
Šef kosovske diplomatije je rekao da bi Srbija trebalo da postupi po uzoru na Vilija Branta i da se, kako je rekao, izvini za "užase iz prošlosti"

BERLIN - Šef kosovske diplomatije Hašim Tači tvrdi da Priština formira sud za ratne zločine kako bi pokazala da se Kosovo angažuje za pravednost i suočavanje sa prošlošću, što, kako je rekao, očekuje i od Srbije.

Tači, koji je učestvovao na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču, rekao je da bi Srbija trebalo da postupi po uzoru na Vilija Branta i da se, kako je rekao, izvini za "užase iz prošlosti".

Za razliku od kosovskog premijera Ise Mustafe, čiji je zamenik, Tači smatra da se Evropska unija ne stavlja jednostrano na stranu Srbije, već se angažuje za razumevanje i integraciju Balkana u EU.

Mustafa je ranije rekao da se EU nepravedo odnosi prema Prištini u odnosu na Srbiju, kojoj je, kako je rekao, obećala otvaranje prvih poglavlja u okviru pregovora o priključenju EU.

Tači je u intervjuu za nemački Bild rekao da je pomirenje sa Srbijom na dobrom putu, ali će napredovati korak po korak tek kada se Srbija izvini Albancima, po uzoru na Brnta u Varšavskom getu.

"Mi (Kosovo) smo deo Evrope. Mi imamo jedan veliki razvojni potencijal od koga cela EU može profitirati", naveo je Tači, koji je bivši kosovski premijer.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...