JEZIVE PRETNJE STRELJANJEM Počuča: Vučiću, proći ćeš ko Čaušesku!
Foto: Facebook, Marina Lopičić

Skandal: Psi rata vređali premijera Srbije

JEZIVE PRETNJE STRELJANJEM Počuča: Vučiću, proći ćeš ko Čaušesku!

Politika -
Radomir Počuča, nekadašnji voditelj, na svom Fejsbuk profilu otvoreno pozivao na ubistvo šefa srpske vlade. Ovaj plaćenik napisao da će premijer završiti kao komunistički rumunski predsednik Nikolaje Čaušesku

BEOGRAD - Radomir Počuča, nekadašnji voditelj i ratni plaćenik, na svom Fejsbuk profilu otvoreno je pretio smrću premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, poručivši mu da će završiti kao pogubljeni rumunski predsednik Nikolaje Čaušesku!

- Možeš i moraš da nam po...iš k...c i ti i tvoji zapadni nalogodavci. Bolje beži sam, jer ako ostaneš tu gde jesi, završićeš kao Čaušesku - napisao je Počuča, a ispod svega našla se slika premijera Vučića.Nije mu prvi put da napada premijeraInače, Počuča je u februaru ove godine pobegao iz Srbije, i to pre raspisivanja poternice zbog postupka koje je tužilaštvo pokrenulo protiv njega zbog upućenih pretnji Ženama u crnom, a u vreme dok je bio portparol PTJ (Protivterorističke jedinice MUP Srbije). Njegov boravak na ratištu u Ukrajini, gde je bio početkom ove godine, pratile su brojne kontroverze i optužbe za proneveru humanitarne pomoći. Sredinom marta čak je i uhapšen zbog navodnog planiranja ubistva srpskih dobrovoljaca koji se bore na strani proruskih snaga, ali je krajem aprila pušten. Od tada se nalazi u Moskvi i svakodnevno se oglašava i objavljuje fotografije preko društvenih mreža.U Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal kažu da u ovom trenutku nisu u mogućnosti da daju detaljnija objašnjenja jer je tužilac na seminaru u Južnoj Africi, te da će se tek baviti tim slučajem.Prema oceni analitičara, ovakve pretnje uvek treba shvatiti ozbiljno i ništa ne treba prepustiti slučaju.Da su pretnje Počuče odgovor na Zakon o dobrovoljcima, saglasan je i analitičar i kriminolog Dobrivoje Radovanović, koji takođe ističe da je moguće da je rat u Ukrajini uticao na psihičko stanje nekadašnjeg portparola Protivterorističke jedinice MUP Srbije.Stručnjaci: Ništa ne prepustiti slučaju- Pretnja da će neko likvidirati premijera, njegovu decu i suprugu, što se i desilo Čaušeskuu, nikako ne sme da prođe bez reakcije - upozorava Radovanović i dodaje da, iako postoji sumnja da je on u stanju da pretnju izvrši, to nikako ne smanjuje njenu ozbiljnost.Zoran Trifunović iz Centra za otvoreni dijalog smatra da su društvene mreže postale poligon za ovakve pretnje i da mora da im se posveti pažnja.- Kad je reč o bilo kom funkcioneru, a pogotovo premijeru jedne zemlje, veoma je važno voditi računa o svakoj pretnji i svaka se mora shvatiti ozbiljno. Nadležne službe do kraja moraju da ispitaju ovaj slučaj - upozorava Zoran Trifunović.

Pomahnitao... Počuča širio pretnje i mržnju na Fejsbuku
Pomahnitao... Počuča širio pretnje i mržnju na Fejsbuku

Radomir PočučaI DRUGI PIŠU SVAŠTAPočuča je u prilično opširnom odgovoru Kuriru, punom uvreda, izjavio da ne razume po kom članu i kom stavu kog krivičnog zakona on preti.- Koje pretnje? I što ste se navrzli na mene kao čopor kad po Fejsu imate stotine hiljada pretnji, kletvi, upozorenja i psovki upućenih dotičnom? Znate vrlo dobro da nisam terorista, atentator, zlikovac, ubica, podlac i ne bih branio interese svog naroda oružjem u ruci tokom devedesetih, ne bih bio policajac, ne bih bio u blizini vrha države da me je bilo ko okarakterisao tim epitetima.

Nebojša StefanovićRADOMIR POČUČA SE GRDNO PREVARIOMinistar policije Nebojša Stefanović za Kurir je izjavio da je poznato da je to lice s poternice i da će MUP postupiti u skladu sa zakonom.- Ako neko misli da pretnjama može da postigne neki cilj, grdno se vara. U Srbiji institucije funkcionišu i to bi svi koji prete trebalo da imaju na umu, bez obzira na to gde se nalaze - naglasio je Stefanović

Napadi na premijeraMart 2015.Desničarska organizacija Crna ruka preko društvenih mreža pozvala je na „javni lov“ na premijera, a kao razlog su naveli da se Vučić preko BIA sveti Radomiru PočučiAvgust 2015.Zamenik urednika Tabloida Milan Malenović i advokat Dejan Krstić preko društvenih mreža pretili su premijeru Aleksandru Vučiću. Oni su napisali da ga treba obesiti o podmašćen konopacJul 2015.Na premijera Vučića je tokom komemoracije i godišnjice masakra u Srebrenici grupa bošnjačkih ekstremista organizovala linč. Još niko nije uhapšen za pokušaj ubistva srpskog premijera

ReagovanjaDragan Šutanovac, DS OSUDAStvorena je atmosfera u kojoj pojedinci smatraju da mogu da prete političkim protivnicima i funkcionerima. Osuđujemo svaku pretnju i pozivam Vučića da obuzda i svoje istomišljenike.Veroljub Arsić, SNSOPASNOSvaka pretnja, naročito ako se odnosi na najviše državne funkcionere i premijera, treba detaljno ispitati. Naročito je opasno što ih je sve više.Đorđe Milićević, SPS BRZA REAKCIJANajoštrije osuđujemo takav način komunikacije i očekujemo brzu reakciju nadležnih organa s obzirom na to da je reč o čoveku koji se bori kao dobrovoljac u Ukrajini i označen je kao opasan.Sanda Rašković Ivić, DSS TAKO SE NE OBRAĆA PREMIJERUTo nije način da se komunicira s bilo kim, pogotovo ne s premijerom. Međutim, ne čudi me, mi na pet nacionalnih televizija imamo rijalitije, imamo devojčice koje su u stanju da brutalno pretuku nekoga.

EKSKLUZIVNO

NOVI STARS OTKRIVA: Kristijan Golubović plače na grobu bivše žene

Danijela je njegova prva i najveća ljubav

Novi broj najtiražnijeg magazina o poznatima STARS, otkriva detalje iz prvog braka Kristijana Golubovića i njegove pokojne supruge Danijele, koja se dugo borila protiv neizlečive bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track