DEMOKRATE IM NE VERUJU: Savez Tadića i Čede odgovara jednino naprednjacima
Foto: Beta Dragan Gojic

Ne plaše se bivših saradnika

DEMOKRATE IM NE VERUJU: Savez Tadića i Čede odgovara jednino naprednjacima

Politika -
Želja Čedomira Jovanovića da bude u koaliciji sa Vučićem ne dovodi se u pitanje već nekoliko godina. Takođe, i strah od izvesnog ostanka ispod linije cenzusa navela je ove dve stranke da se udruže, kažu u taboru demokrata

Savez LDP i SDS Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića ni na koji način ne može da ugrozi vlast i direktno ide u prilog jedino Aleksandru Vučiću i njegovoj stranci koja će u predstojećoj kampanji u svakom smislu biti blagonaklona prema ovoj koaliciji, dok će i naprednjaci i novonastala tvorevina Jovanovića i Tadića udariti na DS, nezvanične su procene nekoliko demokrata povodom vesti da će LDP i SDS napraviti savez uoči izbora.

Zvanično, predsednik DS Bojan Pajtić navodi da ne veruje u opoziciono opredeljenje stranaka koje se pred izbore sete da su opozicija.

- Mogli bi ih smatrati opozicijom ako se javno i pismeno obavežu da posle izbora neće ući u koaliciju sa Aleksandrom Vučićem i njegovom strankom - ističe Pajtić.

On takođe ne sumnja da će "savez LDP i SDS imati punu medijsku i logističku podršku režima Aleksandra Vučića, jer u tom savezu ima onih koji javno tvrde kako treba dati podršku Vučiću".

- Mi smo okupili savez stranaka koje su jasna i nedvosmislena opozicija režimu. Te stranke, sindikati i organizacije demokratske orijentacije su imale hrabrosti i želje da sa nama, širom cele zemlje, javno organizuju demonstracije protiv vlasti i da raskinu svaku saradnju sa SNS čak i na lokalnom nivou. Stranke koje ste pomenuli se nisu pridružile našoj borbi - zaključuje Pajtić.

Demokrate su očekivale ovakav potez Jovanovića i Tadića s obzirom na to da nisu prihvatali njihove ranije pozive na saradnju, a i zbog toga što je odavno jasno da su njihove kritike vladajuće koalicije usmerene uglavnom na manjeg i slabijeg partnera naprednjaka, SPS i Ivicu Dačića. To posebno važi za Tadića i njegovu stranku. Želja Čedomira Jovanovića da bude u koaliciji sa Vučićem ne dovodi se u pitanje već nekoliko godina. Takođe, kako navode, i strah od izvesnog ostanka ispod linije cenzusa navela je ove dve stranke da se udruže.

Iz DS navode da ih ne bi iznenadilo da se ovom savezu u Vojvodini, ali možda i šire, pridruži i LSV Nenada Čanka. Kako kažu, može se očekivati da će SNS tokom kampanje sve snage usmeriti ka kritici i bacanju ljage na DS, dok će biti suzdržani u odnosu na ovaj savez, a isto se očekuje i od LDP i SDS. Dovoljno je, kako kažu naši sagovornici, da SNS namerno snizi intenzitet svoje kampanje u određenim mestima te da se tako omogući prelazak cenzusa ovog saveza.

Isto tako, kako kažu sagovornici iz DS, još jedan mogući vid pomoći ovom savezu od naprednjaka mogao bi biti i finansijske prirode. Naši izvori navode da iskustvo pokazuje da pojedini naprednjaci mogu da pritiskaju određene firme da budu ili ne budu finansijeri određenoj stranci ili koaliciji, te se može pretpostaviti da će ovaj savez imati veću finansijsku podršku nego ranije.

Iako postoji realna opasnost da u takvim okolnostima DS ostane ispod cenzusa, demokrate s kojima smo razgovarali svesni su te opasnosti ali smatraju da većina birača LDP i SDS neće dobro reagovati na ovaj savez. To objašnjavaju time da birači SDS imaju dva do tri procenata različito mišljenje od birača DS, a značajno se razlikuju od birača LDP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track