HAN KRITIKUJE ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA: Otvorite granice i spustite retoriku
Foto: Fonet/AP

Oštre reči ne pomažu

HAN KRITIKUJE ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA: Otvorite granice i spustite retoriku

Politika -
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju rekao je da zatvaranje prelaza za kamionski saobraćaj ima direktne ekonomske posledice po ceo region

BRISEL - Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han zatražio je danas od svih država Zapadnog Balkana da otvore granice za nesmetan protok robe i stišaju retoriku.

"Pozivam sve zemlje Zapadnog Balkana da se odgovorno ponašaju prema migrantima, a posebno da ne zatvaraju graničcne prelaze", rekao je Han novinarima uoči današnjeg zasedanja kolegijuma Evropske komisije, ne pominjući direktno slučaj Srbije i Hrvatske.

Han je rekao da zatvaranje prelaza za kamionski saobraćaj ima direktne ekonomske posledice po ceo region. Upitan da prokomentariše "carinski rat" između Srbije i Hrvatske, Han je rekao da EK "pokušava da arbitrira". On je naveo da juče telefonom razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić, a razgovarao je i sa ministrom za rad i socijalnu politiku Aleksandrom Vulinom, koji je bio u poseti Briselu.

"Znam da nije lako, ali sada je potrebno verbalno razoružanje kada je reč o izjavama i saopštenjima, jer oštre reči ne pomažu", kazao je on.

Han je naveo da je EU spremna da pomogne zemljama Zapadnog Balkana, pre svega Srbiji i Makedoniji, da izađu na kraj sa izbegličkom krizom. On je najavio da će u petak posetiti Beograd i sa Vučićem obići kampove za izbeglice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track