HRVATSKI PREMIJER JE IDIOT Milanović napravio haos na Balkanu i zaratio sa susedima
Foto: Ap

Odlepio totalno

HRVATSKI PREMIJER JE IDIOT Milanović napravio haos na Balkanu i zaratio sa susedima

Politika -
Zbog zatvaranja granice sa Srbijom šef hrvatske vlade u sukobu s celim regionom. Hrvatski biznismeni tvrde da je zabio nož u leđa i tamošnjoj privredi jer veliki broj njihovih firmi posluje u Srbiji. Sa druge strane, šef hrvatske vlade tvrdi da je na meti „trojstva“ - Srba, Mađara i HDZ, koji muljaju protiv njega?!

BEOGRAD - Premijer Hrvatske Zoran Milanović napravio je promašaj godine - zbog zatvaranja granice sa Srbijom zaratio je sa svima - zemljama u regionu, Srbijom, Slovenijom i Mađarskom, ali i s privrednicima u sopstvenoj državi! Skandaloznim potezom naneo je veliku ekonomsku štetu regionu, ali je i zabio nož u leđa hrvatskoj privredi, zbog čega su tamošnji biznismeni digli bunu.Uz sve to, Milanović se nije ustručavao ni od provokacija, pa je na pozive Beograda da odblokira granični prelaz poručivao da treba da oladimo?! Kako to da tek posle sedam dana otkako izbeglice cirkulišu u povećanom obimu kroz Hrvatsku Milanović rešava problem zatvaranjem prelaza nikom nije jasno. Na sve to Milanović je juče zakukao da su se protiv njega urotili Srbija, Mađarska, ali i hrvatska desnica, odnosno HDZ.Pazite šta radite- Budimpešta, Beograd, HDZ, to je sveto trojstvo. Uveren sam da Srbi i Mađari muljaju i da nam rade iza leđa. Desničari su svuda isti, to vam je kao prst i nokat. Možda budem otvorio granicu, ali ću je opet zatvoriti ako pređe 10.000 izbeglica - rekao je Milanović.I posle poziva EU da se strasti stišaju, te upozorenja Srbije da će uvesti kontramere ako do ponoći ne odblokiraju prelaz, hrvatski šef vlade se ne smiruje. Štaviše, pripretio je Beogradu EU!- Srbija ne može, čak i da hoće, da uvede nikakve mere protiv Hrvatske jer bi to bilo protiv EU - nije odstupao od svojih stavova Milanović. S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče rano ujutru poslao pisma evropskim institucijama zbog problema s Hrvatskom, nije naseo na ove provokacije.- Na opasku Milanovića „šaraj, brate, malo“ lako bih mogao dati i duhovitiji odgovor, ali mi u ovakvom trenutku nije do duhovitosti. Nije mi do šala, smeha, niti bilo čega drugog, već sam veoma zabrinut i zato sam pisao pisma celu noć u težnji da dobijem razuman odgovor od EU - rekao je on.

Sramota šta radiMilanovićeve sramotne poteze osudio je i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.- Očito je da svoje dragoceno vreme hrvatski premijer koristi da bi bez razloga kritikovao Mađarsku i Srbiju. Bilo bi bolje da su se Hrvati manje bavili napadima na Mađarsku i ostale susedne zemlje. Tada se sistem te države za migrante možda ne bi raspao za 24 sata - osuo je paljbu Sijarto.Dok Hrvatskoj privrednoj komori njihov premijer odmaže, oni su juče apelovali na Srbiju da ne zatvara granicu jer je tamošnja privreda na kolenima.- Apelujemo na one koji odlučuju da granice za teretni saobraćaj, odnosno privrednike, budu otvorene da bi se sprečila katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima - zavapio je Josip Zaher, potpredsednik HPK. Pritom, najveće hrvatske firme, poput „Kraša“, „Končar ugostiteljske opreme“ i „Agrofruktusa“, očajno su upozorile da u poslednjih nekoliko dana trpe veliku štetu zbog zatvaranja granice, dok je Privredna komora Srbije pozvala ovdašnje privrednike da prijave štetu.Na posledice Milanovićevog poteza ukazao je i Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, koji je upozorio da Hrvatska protiv Srbije vodi trgovinski rat i ekonomsku agresiju:- Srbija je napadnuta.Inače, hrvatski carinici su juče, kako saznaje Kurir, zaustavljali i pretresali svaki srpski auto i to i po čak 20 minuta.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ Beograd uveo obećane kontramere SRBIJA OD PONOĆI ZABRANILA UVOZ ROBE IZ HRVATSKEBATROVCI - Srbija je sinoć u ponoć uvela kontramere Hrvatskoj kojima se zatvaraju svi granični prelazi s našom državom za prelaz robe i kamiona iz Hrvatske, dok će se putnički saobraćaj odvijati normalno.- Pošto Hrvatska nije ukinula zabranu ulaska teretnih vozila iz Srbije, Vlada Srbije je, kao kontrameru, donela odluku da nijedan hrvatski kamion niti železnički vagon od ponoći ne može da uđe na njenu teritoriju, kao i da zabrani uvoz robe proizvedene u toj zemlji - rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sinoć na Batrovcima i objasnio da se zabrana odnosi i na kamione i vagone trećih država koji prevoze hrvatsku robu.- Hrvatska se ponaša neodgovorno, ekonomskom agresijom nanosi štetu Srbiji, ali i zemljama u regionu - istakao je Stefanović i dodao da će Vlada razmotriti set mera.

PolemikaLJAJIĆ ODBRUSIO OSTOJIĆUZbog zatvaranja granice zaratili su juče uživo, tokom televizijskog duela, i Ranko Ostojić, hrvatski ministar policije, i Rasim Ljajić, srpski ministar rada i trgovine. - Prestanite pričati prazne priče, pravite humanitarnu katastrofu, a to sam od vas najmanje očekivao. Vozite izbeglice na Horgoš, pa ćemo otvoriti Batrovce - sasuo je Ostojić, na šta mu je Ljajić rekao:- Nadamo se kompromisu, ali nećemo dozvoliti da nam neko deli lekcije. Srbija se ne koristi jezikom ultimatuma, prinuđena je da odgovori na odluku Zagreba o zatvaranju graničnog prelaza.

Vučićevo pismo EUHRVATI NAM UGROZILI NACIONALNE INTERESEPremijer Srbije Aleksandar Vučić poslao je juče pismo evropskim zvaničnicima i njime zatražio objašnjenje za „brutalno kršenje“ SSP, koji je naša zemlja potpisala sa EU.- Agresivnim i neprihvatljivim merama Hrvatska je drastično pogodila naše nacionalne i vitalne ekonomske interese, ali i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost. Jednostrana odluka Hrvatske da zabrani prolaz teretnog saobraćaja nema veze s rešavanjem izbegličke krize, nego s kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - naveo je Vučić.

REAGOVANJADenis Kuljiš, hrvatski novinar:POTPUNO SULUDOZatvaranje granica je potpuno suludo. Oni su potpuno nesposobni. Milanović je stvari bespotrebno zakomplikovao.Tvrtko Jakovina, hrvatski istoričar:NIJE DOBROMislim da nikakvo zatvaranje granica za protok ljudi i dobara nije dobro. Vidim da Hrvatska nije u društvu 19 država EU koje su kažnjene zbog ponašanja u krizi sa izbeglicama.Žarko Puhovski, hrvatski analitičar:IRACIONALAN POTEZMilanović se ponašao iracionalno jer je prihvatio ilegalne ulaske, a nije legalne. U ekonomskom smislu je oštetio i hrvatske ekonomske interese. Odlučio je da bude sam protiv svih, što je besmisleno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track