Najnovije vesti

POKUPOVAO POLA LETOVALIŠTA: Siniša Mali kupio 24 stana za 5 miliona evra!
Foto: Zorana Jevtić

Gradonačelnik Beograda sakupljač nekretnina

POKUPOVAO POLA LETOVALIŠTA: Siniša Mali kupio 24 stana za 5 miliona evra!

Politika
Sumnjivo: Prvi čovek prestonice 2013, kad je bio Vučićev savetnik, pazario luksuzne nekretnine na Crnom moru. On je preko ofšor firmi s Devičanskih Ostrva kupio dve bugarske kompanije koje su imale stanove, piše portal Krik

BEOGRAD - Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, kupio je čak 24 luksuzna apartmana u vrednosti od pet miliona evra u bugarskom letovalištu Sveti Nikola, piše portal Krik!

Mali je, kako navode, nekretnine kupio tokom 2012. i 2013. godine, kao direktor dve misteriozne ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva, dok je u istom odmaralištu pazario jedan apartman u svoje ime. Pomenute nekretnine gradonačelnik je, piše ovaj portal, otkupio od direktora ruske kompanije „Lukoil“. (vidi okvir)

Pravda se

- U Bugarskoj imam jedan stan - a nikako 24 - koji je pošteno zarađen, preko računa plaćen i na vreme prijavljen Agenciji za borbu protiv korupcije kad sam stupio na funkciju savetnika prvog potpredsednika Vlade RS u januaru 2013. godine - tvrdi prvi čovek Beograda u izjavi za naš list i dodaje:

- Moj posao konsultanta u privatnoj firmi 2012. godine bio je da radim za druge i da ih savetujem kako da najbolje ostvare svoje poslovne ciljeve, uključujući i kupovinu stanova. U spornom tekstu ne navodi se bilo kakav podatak koji ima veze s mojim obavljanjem funkcije gradonačelnika, već se navode podaci iz mog profesionalnog života, i to dok sam radio privatno.

Foto: Krik.rs
Foto: Krik.rs


Kako kaže, reč je o nizu neistina i insinuacija na njegov profesionalni život.

- Užasnut sam besmislenom kampanjom koja je pokrenuta protiv mene. Očekivano je da bivši lopovi i večite neznalice i gotovani počnu sa ovakvim napadima, s obzirom na moju trenutnu funkciju gradonačelnika. Ne mogu da verujem da je neko toliko neobrazovan i da se bavi dezinformacijama šta se i kako se dešavalo 2012. godine, pre nego što sam stupio na javnu funkciju - poručio je Mali.

Zoran Stoiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da javnost treba da zna šta sve funkcioneri imaju od imovine i da će iz ovog tela videti da li postoji osnov za pokretanje istrage.

- Prema saznanju koje dobijemo iz medija - ako se ustanovi da je privatna imovina i da je nije prijavio, a u tom periodu je bio na javnoj funkciji, videćemo da li postoje osnovi za pokretanje istrage - rekao je Stoiljković za Kurir.

Hiljade kvadrata

Naime, ukupna kvadratura sva 24 apartmana koje je Mali navodno kupio u Svetom Nikoli iznosi oko 3.100 kvadrata, u proseku oko 129 kvadrata po apartmanu. Oni spadaju među najveće u kompleksu, dok se jedan od 203 kvadratna metra nalazi na plaži. U vreme kupovine Mali je radio kao ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, zadužen za pregovore s Emiratima.

 

Mali je postao vlasnik  ovih apartmana...  Letovalište Sveti Nikola Foto: Krik.rs
Mali je postao vlasnik ovih apartmana... Letovalište Sveti Nikola Foto: Krik.rs

Mali šurovao s „Lukoilom“
SUKOB INTERESA

Siniša Mali je veći broj apartmana kupio od kompanije „Akladi“, iza koje stoji Srđan Dabić, bivši direktor srpskog ogranka ruske naftne kompanije „Lukoil“, i njegov poslovni partner. Dabić je pre 12 godina zastupao „Lukoil“ u privatizaciji srpskog lanca benzinskih pumpi „Beopetrol“. Podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije ovu privatizaciju nazvao je „nepoštenom i koruptivnom“, dok je čovek koji je nadgledao ovu privatizaciju bio upravo Siniša Mali. Dokumenta do kojih su došli novinari Krika pokazuju i da se Mali, nakon što je napustio Agenciju za privatizaciju, zaposlio u „Beopetrolu“, gde je radio do februara 2005. godine.

 

Sve faze
KAKO JE DOŠAO DO APARTMANA

- Mali je upisan kao direktor kompanija „Brigam holding end fajnens ink.“ i „Itam invest end fajnens korp.“
- Kao predstavnik tih firmi 2012. kupio je dve bugarske kompanije „Erul 11“ i „Erma 11“
- Bugarske kompanije u svom vlasništvu imale su po sedam apartmana u Svetom Nikoli. Jedan apartman kupio je na svoje ime
- Na kupoprodajnim ugovorima iz jula i avgusta 2012. vidi se potpis Malog
- Ugovorena cena bila oko 709.000 evra
- Mali je platio 1.585 evra u gotovini kad je posao sklopljen, dogovoreno je da plati ostatak u roku do tri godine
- Rok za isplatu je prošao pre tri meseca, a nije poznato da li je bilo uplate
- Mali je 2013. kupio još devet apartmana
- Te godine prodao je četiri apartmana u Svetom Nikoli i danas ih ima dvadeset. Poslednji apartman prodao je u maju ove godine

 

Oštro  Ministar Stefanović poručio

POLICIJA ĆE ISPITATI KUPOVINU STANOVA!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da nema ništa protiv da policija istraži tvrdnje medija i po nalogu Tužilaštva ispita da li gradonačelnik Beograda Siniša Mali poseduje 24 stana u Bugarskoj.- Ako je to tačno i ako tužilaštvo bude našlo elemente krivičnog dela, nemamo nikakav problem da privedemo nekoga iz vlasti, opozicije ili biznisa, ako se utvrdi da je učestvovao u nečemu protivzakonitom - rekao je Stefanović.

 

Vladimir Goati
UTVRDITI TOKOVE NOVCA

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, kaže da prvo mora da se utvrdi odakle gradonačelniku pare:- Ipak, ostaje pretpostavka nevinosti jer je neophodno utvrditi odakle postoje izvori prihoda kod Siniše Malog - da li su legalni ili ne postoje, i tek ako se utvrdi da toga nema, to je onda posao za nadležne.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...