MIJATOVIĆ: Zahtev za prijem Kosova u Unesko neprihvatljiv
Foto: Fonet 11-2013

Govor na 133. Skupštini IPU

MIJATOVIĆ: Zahtev za prijem Kosova u Unesko neprihvatljiv

Politika -
Priština ne postupa odgovorno i nije sposobna za zaštiti kulturne znamenitosti. Njihov zahtev za članstvo u UNESKO je bespravan i neprihvatljiv, jer je 141 objekat srpske pravoslavne kulture oštećen ili uništen od 1999. i ništa nije učinjeno da se objekti zaštite, a počinioci procesuiraju i osude", istakao je član srpske delegacije u Interparlamentarnoj uniji

BEOGRAD - Član srpske delegacije u Interparlamentarnoj uniji poslanik SDPS Milorad Mijatović upozorio je parlamentarne delegacije na opasnost od eventualnog članstva Kosova u Unesko i istakao da je taj zahtev Prištine bespravan i neprihvatljiv, saopšteno je danas iz parlamenta.

Mijatović je na Skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi ukazao na tešku poziciju u kojoj se nalazi srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji i zatražio podršku za njenu zaštitu.

"Priština ne postupa odgovorno i nije sposobna za zaštiti kulturne znamenitosti. Njihov zahtev za članstvo u UNESKO je bespravan i neprihvatljiv, jer je 141 objekat srpske pravoslavne kulture oštećen ili uništen od 1999. i ništa nije učinjeno da se objekti zaštite, a počinioci procesuiraju i osude", istakao je Mijatović.

On je u raspravi na temu Obezbeđivanje trajne zaštite od uništavanja i oštećivanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, ukazao i da jednostrani potezi ugrožavaju osetljiv dijalog Beograda i Priština i pozvao učesnike da se podrži saradnja, a ne razaranje i tako zaštite srpski pravoslavni manastiri.

Rezultati rasprave će poslužiti za izradu rezolucije na tu temu na sledećem zasedanju, dodaje se u saopštenju.

Delegacija Skupštine Srbije učestvuje u radu 133. Skupštine IPU, na kojoj su glavne teme aktuelna migraciona i izbeglička kriza, borba protiv terorizma i zaštita privatnosti i individualnih sloboda u digitalnoj eri.

Skupštinsku delegaciju predvodi predsednica parlamenta Maja Gojković, a u radu zasedanja učestvuje više od 130 delegacija iz sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track