Tači pada s vlasti!

Ekskluzivno Kurir saznaje

Tači pada s vlasti!

Politika -
Albanski klanovi s Kosova preuzeli tržište kokaina u Evropi, zbog čega EU otkazuje podršku kosovskom premijeru

BEOGRAD - Gotov je!Vlada Hašima Tačima biće, najverovatnije, oborena do kraja ove godine zbog sve slabije podrške zapadnih zemalja, saznaje Kurir u bezbednosnim strukturama.

Kako tvrdi naš izvor, Tačiju se na dušu stavlja odgovornost za cvetanje organizovanog kriminala na Kosovu, ali i namerno izazivanje nemira i napada na Srbe.

- U poslednjih nekoliko godina imamo podatke da albanski klanovi s Kosova, osim heroina, preuzimaju i evropsko tržište kokaina. Svu drogu koja prođe kroz Kosovo oni šalju u zemlje EU, čime direktno ugrožavaju evropsku bezbednost - kaže sagovornik Kurira iz bezbednosnih struktura i dodaje da se, osim droge, na Kosovu švercuje oružje, gorivo i organizuje se prostitucija.

Prema istom izvoru pojedinci u kosovskoj vladi uzimaju procenat od svih količina droge koja pređe preko njihove teritorije.

- Da bi se stekao bolji utisak o tome koliko je to novca, navešću primer od pre nekoliko godina, kada je svakodnevno preko Kosova ka zemljama EU prolazilo oko 40 kilograma heroina. Tači i njegova vlada ne smeju da prljaju ruke, ali prećutno odobravaju kriminalne aktivnosti jer je to način na koji finansiraju svoj opstanak na vlasti. Umesto njega ruke prljaju njegovi najbliži saradnici, koji su u „dreničkoj grupi“ i koji su debelo u kriminalu - kaže sagovornik Kurira.

Prema podacima istih službi Tači je, uz državnu tajnu policiju - Agenciju za obaveštajni rad, koju kontrolišu i međunarodne snage, formirao i tajnu ilegalnu službu, koja je u potpunosti pod njegovom kontrolom.

- Njihov zadatak je da prate sve aktivnosti na Kosovu i oko njega, ali i da paze da poslovi funkcionišu besprekorno - kaže naš sagovornik.

Poslednji obaveštajni podaci pokazuju da Tači gubi i podršku u svojoj stranci, pa postoji mogućnost da se umesto redovnih izbora planiranih za decembar 2014. godine, izbori na Kosovu održe već u decembru ove godine.

Zeka ključni čovek

Tači se u pokušaju da se održi na vlasti najviše oslanja na Džavida Haljitija zvanog Zeka, trenutnog potpredsednika kosovske vlade i, kako ga nazivaju strane bezbednosne službe, „ključnog igrača na Balkanu“. Osim velikog kapitala koji je stekao nezakonitim poslovima, on je u tesnim vezama s albanskom dijasporom u Švajcarskoj i Nemačkoj, ali i albanskom obaveštajnom službom, čiji je i saradnik.

Nemirima skreću pažnju

Cilj izazivanja nemira i napada na Srbe je skretanje pažnje s Albanaca, ali i stvaranje odlične atmosfere za prebacivanje droge preko Kosova.

- Navešću primer iz 2004. godine, kada su izazvani nemiri da bi se se skrenula pažnja dok se prebacuju velike količine heroina - kaže naš sagovornik.

Tačijeva biografija

1993. pripadnik unutrašnjeg kruga OVK, zadužen za obezbeđivanje finansijskih sredstava, oružja i organizaciju obuke

1997. osuđen za terorizam

1999. kao član OVK išao u Rambuje na pregovore

2007. postao premijer Kosova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track