POPOVIĆ PROTIV DONACIJA ZA IZGRADNJU KAMPOVA: EU želi da se migranti trajno nasele u Srbiji!
Foto: Zorana Jevtić

Briga za zdravlje i bezbednost nacije

POPOVIĆ PROTIV DONACIJA ZA IZGRADNJU KAMPOVA: EU želi da se migranti trajno nasele u Srbiji!

Politika -
Srbija je već dovoljno iscrpljena sopstvenim izbeglicama iz Hrvatske i interno raseljenima sa Kosova i Metohije, koji još nemaju rešena osnovna egzistencijalna pitanja u Srbiji, a za koje EU nije pokazala ni približno istu brigu kao za migrante sa Bliskog istoka, zaključio je Popović

BEOGRAD - Doniranjem sredstava za izgradnju prihvatnih centara za migrante u Srbiji, EU našoj zemlji čini "medveđu uslugu" - navodno nam pomažu, a u stvari nas opremaju da trajno naselimo najveći broj migranata sa Bliskog istoka, smatra predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

"Poslednje vesti o donaciji EU od 2,3 miliona evra za pomoć migrantima u Srbiji, kao i pomoći Nemačke za opremanje prihvatnog centra za migrante u Subotici, ukazuju na to da je EU našoj zemlji namenila ulogu, da bude karantin za stotine hiljada migranata koji su se zaputili ka EU," ocenio je Popović u svom saopštenju.

Prema njegovim rečima, zbog sve učestalijih tuča, kriminala, silovanja i epidemija bolesti u kampovima za migrante u zemljama EU, pre svega u Nemačkoj i Austriji, logično je da te zemlje žele da migrante drže što dalje od svojih teritorija.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Srbija ne sme da postane zemlja gde će se migranti trajno zadržavati, jer to može da ugrozi bezbednost i zdravlje naših građana. Zato sva sredstva koja EU namerava da nam donira, treba da odbijemo, ili da preusmerimo na neku drugu zemlju koja se nalazi na balkanskoj migrantskoj ruti", smatra Popović.

On predlaže da ta sredstva budu preusmerena ka Hrvatskoj koja kao članica EU, sigurno raspolaže većim ekonomskim, ljudskim i logističkim kapacitetima za trajni prihvat migranata od Srbije.

"Srbija je već dovoljno iscrpljena sopstvenim izbeglicama iz Hrvatske i interno raseljenima sa Kosova i Metohije, koji još nemaju rešena osnovna egzistencijalna pitanja u Srbiji, a za koje EU nije pokazala ni približno istu brigu kao za migrante sa Bliskog istoka", zaključio je Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track