PROPAO PRIJEM KOSOVA U UNESKO: Crna Gora opet izdala, skandalozno izlaganje Makedonije!
Foto: Fonet

Veliki diplomatski uspeh Srbije na konferenciji u Parizu

PROPAO PRIJEM KOSOVA U UNESKO: Crna Gora opet izdala, skandalozno izlaganje Makedonije!

Politika -
Prljava igra: Predstavnici zemalja koje su bile uz Srbiju doslovno za rukav izvlačeni da ne prisustvuju glasanju, po hodnicima se muvao i Bedžet Pacoli

BEOGRAD - Srbija je juče u Parizu uspela da spreči da Kosovo uđe u Unesko, uprkos neviđenim pritiscima na pojedine države da promene stranu i podrže Prištinu, u koje je bio uključen i albanski biznismen Bedžet Pacoli. Zbog toga je ishod glasanja bio neizvestan do poslednjeg momenta, kad je saopšteno da je zahtev Kosova odbijen jer nema potrebne dve trećine glasova.Kako saznaje Kurir iz diplomatskih izvora, glasanju na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu prethodila je prava drama jer su sat vremena pred zasedanje počeli da se osipaju glasovi koji su išli u korist Srbije.Azerbejdžan iznenadio- Pritisak je bio ogroman, neizdrživ. Predstavnike nekih zemalja koje su bile za Srbiju bukvalno su vukli za rukav kako bi ih izveli iz sale da ne prisustvuju glasanju. Najneprijatnije iznenađenje je bio Azerbejdžan, zemlja koja nam je bila najveća uzdanica u ovoj borbi. Njihov ambasador je u poslednjem momentu podlegao pritisku, povukao se i nije bio u sali kad se glasalo. Takođe, skandalozno je bilo i izlaganje predstavnika Makedonije, koji je nimalo prijateljskim rečima stao na stranu Kosova - kaže sagovornik Kurira.Povodom ove odluke, premijer Aleksandar Vučić ocenio je da se Srbija, štiteći interese naroda, suprotstavila jačima od sebe, koji je nisu unizili.- Kako jedna stara izreka kaže - bahatost je najveći neprijatelj pobede. Ja ne želim da likujem, niti mi Srbi želimo da se pravimo važni, ali hoćemo svima, povodom odbijanja zahteva Kosova da uđe u Unesko, da kažemo: Srbija nije poražena i to više i nije velika novost, i Srbija polako, ali sigurno uči u najmanju ruku da ne gubi - rekao je Vučić.

Ostaje pod okriljem  Srbije... Manastir Gračanica
Ostaje pod okriljem Srbije... Manastir Gračanica

Dačić: Ako kaniš pobijediti...

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić zaključio je da je ovo velika pobeda Srbije, parafrazirajući rečenicu iz stripa „Alan Ford“:- Ako želimo pobediti, ne smemo izgubiti. Tuđe nećemo, ali svoje ne damo i baš zato nismo ništa tražili od Kosova. Glasanje u Unesku pokazalo je da Srbija ima prijatelje i uticaj u svetu.On je naveo i da su se predstavnici Kosova služili raznim sredstvima i ucenom, a da je Pacoli, kontroverzni albanski biznismen iz Švajcarske, juče bio u hodniku zgrade Uneska, baveći se „potplaćivanjem onih širom sveta da glasaju za Kosovo“.Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je za Kurir da je ishod glasanja u Parizu trijumf istine i vrline i da je ovo prvi put u prethodnih nekoliko godina da je međunarodno pravo stalo je na stranu Srbije. On je sinoć izjavio da je ovo presedan u istoriji Uneska jer se nikada nije desilo da velike sile podržavaju neki predlog, a da on ne dobije većinu.Generalna konferencija Unesko potvrdila je svoju posvećenost načelima međunarodnog prava, utvrđenim u Rezoluciji 1244 SB UN, koja ostaje pravosnažna - saopštilo je sinoć Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.Glasanju je prethodio neuspešan pokušaj Srbije da se odloži glasanje. U žučnoj raspravi u z Srbiju su bile Rusija, Argentina, Kuba i Kina. Austrija se, uz ogradu da su joj bliski i Kosovo i Srbija, izjasnila da je protiv odlaganja sednice.

Hladan tuš Priština ožalošćena epilogom TAČI: POKUŠAĆEMO PONOVONa Kosovu su juče sa velikim razočaranjem dočekali vest o rampi koju su dobili za ulazak u Unesko. Među zvaničnicima koji nisu krili da su vest primili kao hladan tuš je i Hašim Tači, zamenik premijera i šef diplomatije Kosova, koji je najavio da će Priština ponovo aplicirati za prijem.- Velika većina zemalja sveta je glasala za Kosovo. Za ukupno deset meseci, koliko je trajala tajna i javna kampanja, dali smo svoj maksimum i, što je važno, i građani i prijatelji Kosova su mnogo učinili. Kosovo se na svome putu ne može zaustaviti i mi ćemo da se kandidujemo za učlanjenje u druge organizacije, uključujući i ponovo za ulazak u Unesko - rekao je on.Kosovski premijer Isa Mustafa optužio je Srbiju da je uvek vodila rasističku kampanju protiv Kosova, koju je posebno pojačala tokom ovog procesa.- To je posebno uticalo na neke zemlje koje imaju iste interese kao i Srbija. Ali to nas neće zaustaviti jer smo odlučni da neumorno radimo na jačanju države Kosovo - požalio se Mustafa.

Gaf svetskih medijaAGENCIJE JAVILE POGREŠNU VESTVodeće svetske informativne agencije AP, AFP i TASS juče su najpre pogrešno objavile da je odlučeno da Kosovo bude primljeno. AP je u ispravci kasnije saopštio da je reč o pobedi Rusije i Srbije.

Smešna strana zasedanjaBAHAMI POGREŠNO GLASALIPredstavnik Bahama izazvao je pravu provalu smeha u sali za glasanje jer nije razumeo pitanje i glasao je pogrešno. Naime, za vreme glasanja o predlogu Srbije da se odlučivanje o prijemu Kosova u Unesko odloži na dve godine, on je glasao „za“, misleći da glasa za prijem Kosova u Unesko. Kada je shvatio šta je uradio, pokušaju da promeni svoj glas, ali je njegov zahtev odbijen.

Da li je ovo osvetaZAPALJENA SRPSKA KUĆA U METOHIJIU povratničkom selu Siga kod Peći juče je zapaljena kuća Maksima Jašovića. Srećom, ukućani nisu bili u njoj, te nije bilo povređenih. Nedavno je zapaljena i kuća Ljuba Ivanovića, koja je na svega 50 metara od Jašovićeve.

KAKO JE GLASALA EKS-JUZAMakedonijaSlovenijaCrna GoraHrvatskaPROTIVnikoUZDRŽANIBosna i Hercegovina

REAGOVANJATomislav Nikolić, predsednik SrbijePobeda izborena poštovanjemSrbija ima mnogo prijatelja u svetu koji prijateljstvo ne zasnivaju na obimu trgovinske razmene i snazi oružja, već na ponašanju naroda i država. Ova pobeda nije izvojevana novcem, već poštovanjem koje svet gaji prema našoj državi i narodu. Dokazali smo da kada svi radimo u interesu Srbije možemo da ostvarimo nemoguće.Sava Janjić, iguman Visokih DečanaŠansa za fer dijalogNije vreme za emocije, već za ozbiljan rad na dijalogu. Pobedila je šansa za fer dijalog i izgradnju poverenja koja je pred svima nama i pokazalo se da se politizacijom i političkim pritiscima ne mogu ostvariti konstruktivni ciljevi.

Marko Đurić, Kancelarija za Kosovo i MetohijuProtiv politike diktataOvo je pobeda razuma i pravde nad politikom i potvrda da Srbija, kada nastupa sa jedinstvenom podrškom svojih građana i institucija, može da utiče na međunarodne procese. Kako se navodi, Srbija posebnu zahvalnost duguje državama čiji su predstavnici danas u Parizu bili protiv politike diktata i pobede nepravde u Unesku.Dragan Marković PalmaPravda pobedila politikuZahvaljujem svim državama koje u Parizu nisu dozvolile da se pogaze istorija, pravo i pravda. Pravda je pobedila politiku i Unesko je kao organizacija UN sačuvao smisao svog postojanja. Svaka druga odluka značila bi samoukidanje osnovnih principa Uneska.Borko Stefanović, DSDobra vest, ali problemi ostajuSvakako dobra vest. Dobro je što je naša diplomatija postigla dobar rezultat, ali se, s druge strane, plašim da neće rešiti probleme na Kosovu, kao i samu fizičku zaštitu manastira i crkava.Sanda Rašković Ivić, lider DSSPobeda prava i pravdeOvo je pobeda prava i pravde i vest koja je obradovala Srbiju. To je posledica principijelnog stava Srbiji prijateljskih zemalja i branilaca međunarodnog prava i rezultat angažovanja svih institucija i organizacija iz Srbije koje su bile aktivne u diplomatskoj borbi da se Kosovo ne primi u Unesko.

Emir Kusturica, RežiserReakcija novog svetskog poretkaOva odluka je dobra reakcija novog svetskog poretka i možda najveća politička pobeda. Dobra je ne samo zato što će biti sačuvana svetska kulturna baština već i što govori o buđenju bipolarnog sveta u kome UN nisu više mesto gde se sprovodi volja jednog naroda, nego se polako uspostavlja novi svet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track