OLIVER IVANOVIĆ NA SUDU: Nisam povezan sa zločinima na Kosovu
Foto: Printscreen Tanjug

Suđenje u Kosovskoj Mitrovici

OLIVER IVANOVIĆ NA SUDU: Nisam povezan sa zločinima na Kosovu

Politika -
KOSOVSKA MITROVICA - Lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović izjavio je danas u Osnovnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice da nema veze sa ratnim zločinima koje mu tužilac stavlja na teret.

Ivanović, koji je sa još četvoricom Srba optužen za najteža krivična dela protiv Albanaca, danas je opisao događaje od 14. aprila 1999. i 3. februara 2000. godine.On je rekao da je 14. aprila bio na svom radnom mestu, u sedištu Feronikla u Prištini, gde je bio zamenik direktora.

"Eksploziju u kafiću Belami 3. februara 2000. godine nisam čuo jer sam bio u stanu, ali sam po saznanju da se to desilo odmah otišao na mesto dešavanja jer sam bio zabrinut za svoju decu", rekao je Ivanović.

On je dodao da je potom otišao u bolnicu kako bi se informisao o stanju povređenih i ponudio svoju pomoć i kontakt koju je mogao da ostvari sa pripadnicima francuskog i marokanskog Kfora. Kada je ponovo iz stana izašao na ulicu, razgovarao je sa građanima koji su bili zabrinuti za situaciju u gradu.

Rekao je da je pre rata bio u rezervnom sastavu policije ali da nije imao nikakvu društvenu ili političku funkciju.

"Bio sam član Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća koje je osnovano od članova opozicionih partija i zadatak mu je bio da pruži otpor tadašnjem režimu Slobodana Miloševića", rekao je Ivanović i dodao da je iz te nestranačke organizacije isključen 2001. godine zbog, kako je većina odlučila, "njegove velike kooperativnosti sa međunarodnom zajednicom i Albancima".

Ivanović je posle pauze nastavio da odgovara na pitanja međunarodnog javnog tužioca Romula Mateuša.

U kratkom obraćanju novinarima ispred svog stana, gde je u pauzi za ručak dovezen u pratnji policije, Ivanović je rekao da "je danas započeo svoju izjavu i da mu je lako jer sledi ono što je istina".

"Neće mi biti teško da odgovorim na bilo koje pitanje koje će postaviti tužilac, jer nemam šta da krijem", rekao je Ivanović i izrazio očekivanje da će se sudski proces brzo završiti .

Prema njegovim rečima, predsednica sudskog veća Roksana Komša je obećala da će do kraja januara imati konačnu presudu.

"Ja se nadam da će ona biti oslobađajuća", rekao je Oliver Ivanović.

Od 15. decembra završnu reč će davati javni tužilac Euleksa, zastupnik oštećenih i branioci optuženih.

Iznošenje završne reči trajaće nekoliko dana.

Za Ivanovića i Delibašića Vlada Srbije u dva navrata davala garancije da će biti dostupni kosovskom i međunarosnom pravosuđu, ali je Euleks ignorisao garancije i produžavao im pritvor koji je zamenjen merom kućnog pritvora 18. septembra.Uhapšen je 27. januara 2014. godine kada je posle telefonskog poziva otišao da da izjavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track