POPOVIĆ: Skupština prvo treba da raspravlja o rebalansu, a tek onda o budžetu za 2016.
Foto: Dragana Udovičić

Obesmišljavanje zakona i parlamenta

POPOVIĆ: Skupština prvo treba da raspravlja o rebalansu, a tek onda o budžetu za 2016.

Politika -
BEOGRAD - Skupština Srbija ne treba da raspravlja o budžetu za 2016. sve dok ne bude usvojen rebalans budžeta za tekuću godinu, izjavio je danas predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović.

On smatra, navedeno je u saopštenju SNP, da je prekrajanje budžeta bez rebalansa obesmišljavanje zakona i parlamenta.

"Čemu služi Zakon o budžetu ako vlada može, kako hoće i gde hoće, da potroši 400 miliona evra, što iznosi 1,3 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP), bez polaganja računa parlamentu i građanima", zapitao je Popović.

Kako kaže, ove godine će biti isplaćeno, osim 200 miliona evra duga Srbijagasa iz državne kase, iako to Zakonom o budžetu nije planirano, i oko 15 milijardi dinara duga vojnim penzionerima.

"Plus osam milijardi dinara koliko se za subvencije zbog loše planiranog agrarnog budžeta duguje poljoprivrednim proizvođačima. Sve zajedno, to je oko 400 miliona evra dodatnog troška ili dva puta više od planiranog rasta BDP, čime će se istopiti i onaj "privredni rast" koji će u ovoj godini, kako se vlada hvali, iznositi 0,7 odsto", naveo je Popović.

SNP upozorava da se funkcija parlamenta svela samo na to da, na kraju godine, prosto konstatuje koliko je vlada, za šta je sama htela - potrošila, navedeno je u saopštenju.

"Ako ovoga puta sve prođe bez usvajanja rebalansa za tekuću godinu, ko garantuje da se sutra nešto slično neće ponoviti, pa je samim tim bespredmetno i usvajanje novog Zakona o budžetu", smatra Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track