SLOBODNOG NOVINARSTVA NI NA VIDIKU: Pajtić pozvao Nemce da pomognu srpskim medijima
Foto: Fonet

Sastanak sa Štajnmajerom i Šulcom

SLOBODNOG NOVINARSTVA NI NA VIDIKU: Pajtić pozvao Nemce da pomognu srpskim medijima

Politika -
Predsednik DS Bojan Pajtić preneo je zabrinutost za medijske slobode i nezavisnost pravosuđa u Srbiji tokom razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova.

Pajtić se u Berlinu tokom učešća na kongresu nemačke Socijaldemokratske partije susreo sa Frank-Valterom Štajnmajerom i predsednikom EP Martinom Šulcom.

Kako je saopštila DS, Pajtić je preneo i zabrinutost DS zbog napada na Srbe na Kosovu u Goraždevcu i drugim mestima i zatražio aktivnu ulogu Nemačke i SPD u obezbeđivanju bezbednosti za srpsku zajednicu.

"Zatražili smo da se međunarodna zajednica, a pre svega EU, angažuje na zaštiti našeg naroda u Goraždevcu ali i u drugim sredinama gde su Srbi ugroženi", rekao je Pajtić.

Demokrate su saopštile da je lider stranke Štajnmajeru i Šulcu preneo duboku zabrinutost oko katastrofalno loše situacije u Srbiji koja se tiče stanja medijskih sloboda, sigurnosti novinara i nezavisnosti pravosuđa i konstatovao da je neophodno doći do napretka u ovim oblastima da bi društvo suštinski napredovalo ka Evropskoj uniji.

"Sagovornici su se saglasili da poslednji izveštaj Evropske komisije o Srbiji predstavlja realnu ali nezadovoljavajuću sliku uslova u kojima rade novinari u Srbiji", navodi se.

"Evropska komisija se oštro osvrnula na stanje medijskih sloboda, na nasilje koje se u Srbiji čini nad predstavnicima medija, nezavisnim intelektualcima, predstavnicima nezavisnih institucija , predstavnicima opozicije. Zbog toga je izuzetno važno da Socijaldemokratska partija Nemačke, Vlada Nemačke pruže pomoć i nevladinom sektoru i nezavisnim medijima i zato smo pozvali da ova partija, najsnažnija socijaldemokratska partija u Evropi sa njima uspostavi saradnju", rekao je Pajtić.

Pajtić je pozdravio otvaranje pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, ocenivši da je taj proces izuzetno važan za razvoj zemlje, za privlačnje investitora i obezbeđivanje pravne i demokratske države, ali je izrazio i stav da pravi pregovori počinju tek onda kada se otvore poglavlja 23 i 24 koja su vezana za vladavinu prava i borbu protiv korupcije i da ona omogućavaju stvaranje pravne, evropske i demokratske države

On je tokom razgovora sa Šulcom I Štajnmajerom naveo i da bi bilo kakvi kompromisi oko ključnih pitanja - poput ljudskih prava i sloboda, bili suštinski antievropski.

(b92.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja