RIK zapečatio listiće za 261.000 birača na Kosovu

RIK zapečatio listiće za 261.000 birača na Kosovu

Politika -
RIK je komisijski zapečatio ranije štampane listiće i materijal za kosovske opštine Đakovica, Dečani, Suva Reka, Glogovac, Kačanik i Štimlje

BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) odlučila je u utorak veče da zapečati po 261.000 listića za parlamentarne i predsedničke izbore i izborni materijal za šest opština na Kosovu na kojima izbori neće biti održani zbog bezbednosnih razloga.

RIK je komisijski zapečatio ranije štampane listiće i materijal za kosovske opštine Đakovica, Dečani, Suva Reka, Glogovac, Kačanik i Štimlje, gde je registrovana 261.000 birača.

Odlučeno je i da izborni materijal sa Kosova posle glasanja, pored Raške, bude prebačen i u Vranje tako što će u Rašku biti prebačen materijal sa severa Kosova i iz Peći, a u Vranje materijal iz Kosovskog pomoravlja i ostalih delova Kosova.

RIK je u dogovoru sa OEBS-om odredio i 270 članova biračkih odbora za 90 biračkih mesta na Kosovu, tako da će svaki birački odbor imati po tri člana i to iz različitih stranaka da ne bude preglasavanja.

Biračke odbore na Kosovu činiće predstavnici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije.

RIK je izdao ovlašćenje za praćenje izbora predstavnicima ambasada SAD i Velike Britanije, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, OEBS-a, CESID-u, Japanskoj organizaciji za posmatranje izbora iz Tokija i Inicijativi za podršku demokratiji SILVA iz Danske. RIK je ponovo kao neosnovan odbio prigovor Aleksandra Lišančića u vezi sa izbornom listom Nijedan od ponuđenih odgovora, kao i prigovore Sandžačke demokratske partije i Jedinstvene Srbije.

Izbori za predsednika Srbije, parlamentarni i lokalni izbori zakazani su za 6. maj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track