SKUPŠTINA: Oštra polemika ministra Lončara i poslanika o zdravstvu
Foto: Dragana Udovičić

Izmene zakona

SKUPŠTINA: Oštra polemika ministra Lončara i poslanika o zdravstvu

Politika -
U skupštinskoj sali poslanici su raspravljali o izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju i dokumentaciji, kao i o evidencijama u oblasti zdravstva. Zakone je branio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, čija je polemika sa poslanicima na trenutke bila u najmanju ruku burna

Slika i prilika rada Ministarstva zdravlja u prethodnih godinu dana - tako opozicija vidi tri zakona koji su se našli na klupama poslanika. Dok traže da se privatni i javni sektor u zdravstvu izjednače, ministar Lončar odgovara uz opasku - u ministarstvu se mnogo više radilo nego što se pričalo.

"Kada je u pitanju izjednačavanje privatnog i javnog sektora i ne samo na primarnom nego i na sekundarnom nivou, to je takođe jedna vrsta rasterećenja od očekivanja kada je u pitanju javnost prema javnom sektoru", kaže Balša Božović, DS.

"Reći ću vam konkretno, do današnjeg dana od njih 1.300 privatnika, samo 400 je izašlo sa tim podacima koje mi zovemo "lična karta", a svi su to prihvatili i rekli hoćemo, to nam odgovara da budemo prepoznati. Šta hoćemo - ajde samo da bude transparentno", navodi ministar zdravlja Zoran Lončar.

Ministru je od opozicije usledilo i podsećanje da je 4. novembra prošle godine dao rok da će, takozvane, "elektronske knjižice" početi da funkcionišu 1. januara 2016. a da sada traži produženje roka koji je sam postavio.

"Dati su neki rokovi, od 12 meseci, ti rokovi poštovana gospodo nisu ispoštovani i sada se predlaže da se neispoštovani rok produži za još 12 meseci. Je li ministar odgovoran? Ako je odgovoran neko drugi ko je taj i da se taj smeni. Pa nije dovoljno, ja mislim da se samo to kaže, nego moraju i neke smene da padnu", rekao je Vladimir Pavićević, Nova stranka.

"Samo da mi se naviknu uši od ove galame malo. Ovo smo probili rok iz razloga javnih nabavki. Problem je bio što tender nije bio na šest miliona, da je bio na šest miliona završili bi ga vrlo brzo, bio je na duplo manje od tri miliona, imali smo žalbu na žalbu", kaže Lončar.

"Pre nego što iko uputi kritiku zdravlja i Vladi Srbije, mora pvo da da odgovor na Kamenicu, na vakcine, na nejedinstven IT sektor", naveo je Zoran Babić, SNS.

Još jedna važna izmena je - pojašnjava ministar i da je izmenama zakona predviđeno da u buduće RFZO 35 odsto naknade trudnicama prabacuje na račun poslodavca, a ne na račun osiguranica, što će njihov položaj daleko unaprediti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track