ONEMOGUĆEN RAD POSLANIKA: Opozicija kritikuje način sazivanja skupštinske sednice
Foto: Nebojša Mandić

Bez opravdanog razloga

ONEMOGUĆEN RAD POSLANIKA: Opozicija kritikuje način sazivanja skupštinske sednice

Politika -
Poslanici opozicione Demokratske stranke (DS), Nove stranke i Socijaldemokratske stranke (SDS) ocenili su da je nova sednica parlamenta sa 73 tačke dnevnog reda, sazvana bez opravdanog razloga po hitnom postupku i u veoma kratkom roku.

Šefica poslaničke grupe DS Nataša Vučković ocenila je da nijedno obrazloženje koje postoji za razmatranje po hitnom postupku nije osnovano.

Nataša Vučković, Foto: Fonet
Nataša Vučković, Foto: Fonet

"Zatekli smo saziv u subotu, na Svetog Nikolu, sa 73 tačke dnevnog reda, od kojih je 68 predloženo po hitnom postupku. Čak i da se uvaži argument da su 53 vezane za izbor tužilaca, ostaje da po hitnom postupku raspravljamo o 15 novih zakona, što onemogućava poslanike da na valjan način učestvuju u radu", rekla je Nataša Vučković.

Ona je navela da se zbog objedinjavanja rasprave, u okviru koje treba pet sati da se razgovara o finansijskim zakonima, zakonima o zadrugama, privrednim komorama, naučno-istraživačkoj delatnosti, postavlja pitanje da li poslanik može da na valjan način doprinese kvalitetnom zakonodavnom procesu.

"Da li mi na taj način anuliramo ovlašćenja narodnih poslanika i derogiramo Skupštinu", pitala je Nataša Vučković.

Sa njom je saglasan i predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji je putem svog Tviter naloga javno kritikovao način sazivanja sednice.

Živković je istakao kao nedopustiv "parlamentarizam na način SNS-ovaca i njihovih saizvršioca", navodeći da je takav sistem vođenja ove institucije ustanovljen kako bi se prikrile frapantne brojke iznosa javnog duga, ali i duga Javnog preduzeća "Srbijagas".

Kritike na početku sednice uputio je i šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić.

"Vi ste sazvali ovu sednicu u subotu, 19. decembra u popodnevnim časovima sa 70 tačaka po hitnom postupku i apsolutno nijednom rečju na početku ove sednice niste obrazložili razloge za hitan postupak i razloge zbog kojih ste u ovako kratkom roku sazvali sednicu", rekao je Đurišić predsednici parlamenta Maji Gojković.

Marko Đurišić, Foto: Fonet
Marko Đurišić, Foto: Fonet

Ona je na kritike opozicije odgovorila da prvo treba da se utvrdi dnevni red i da se vidi da li će to proći po hitnom postupku, pa da će tek onda moći da se raspravlja i da će onda predlagač zakona odgovoriti zašto smatra da je hitan postupak potreban.

(Beta/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track