OEBS preuzeo izborni materijal za Kosovo
Foto: Rts

Izbori 2012.

OEBS preuzeo izborni materijal za Kosovo

Politika -
Službenici OEBS-a su od Republičke komisije preuzeli su oko 109.000 glasačkih listića i transportovali ih na Kosovo za parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji u nedelju 6. maja. Euleks je najavio podršku.

BEOGRAD - Misija OEBS-a preuzela izborni materijal neophodan za sprovođenje predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu, izjavio portparol OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon.

Euleks će pružiti svu moguću podršku OEBS-u, kaže portparol Euleksa Irina Gudeljević.Službenici OEBS-a su od Republičke komisije preuzeli su oko 109.000 glasačkih listića i transportovali ih na Kosovo za parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji u nedelju 6. maja. Euleks je najavio podršku.Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon je rekao za RTS-u da će glasački materijal u nedelju biti raspoređeni na 90 biračkih mesta u 28 sredina. Na biračkim mestima će biti angažovano isključivo osoblje OEBS-a, i to po pet članova.Među njima će biti koordinator, prevodilac i tri osobe koje će deliti biračima listiće, vršiti proveru glasača po biračkim spiskovimai obeležavati glasače nevidljivim mastilom.Na biračkim mestima će biti istaknut logo misije OEBS, za koju je Gaon, rekao da ima ulogu "olakšavanja" održavanja izbora i na Kosovu.Na izborima mogu da učestvuju osobe koje poseduju lični document, izdat od Republike Srbije.Po isteku roka za glasanje službenici OEBS-a će glasački materijal transportovati do Raške i Vranja gde će listići biti prebrojani.OEBS će za organizovanje republičkih i predsedničkih izbora angažovati 500 službenika."Izbori se održavaju u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, a modalitet organizovanja izbora je dogovoren sa svim akterima, uključujući i Republičku izbornu komisiju", rekao je Gaoni dodao da Misije EOBS-a neće biti uključena u organizovanje lokalnih izbora u dve opštine na severu Kosova.Gaon je dodao da OEBS zadržava pravo napuštanja učešća u izborni proces ukoliko sve strane ne budu poštovale dogovorene principe, te da je sa bezbednosnim strukturama napravljen plan za osigiravanje glasanja."OEBS se bavi samo jednim aspektom izbora. Doneo je glasački materijal na Kosovo, otvoriće glasačka mesta, ljudima će biti omogućeno da glasaju i na kraju kutije se prevoze do Raške i Vranja gde će listići biti prebrojani", podvukao je Gaon.On je rekao da će danas i sutra biti organizovana informativna kampanja građana sa detaljima gde će biračka mesta biti locirana.Euleks će u skladu sa svojim mandatom na Kosovu pružiti svu podršku koju može za održavanje republičkih i parlamentarnih izbora Republike Srbije .Portparol Euleks-a Irina Gudeljević je rekla RTS-u da misija blisko sarađuje sa kosovskom policijom i Kforom kako bi OEBS-u bilo omogućeno da sprovede svoj zadatak."Važno je da svi doprinesu održavanju mirne situacije. Mi pozdravljamo postignuti sporazum koji OEBS-u omogućava da pomogne glasanje na Kosovu kada su u pitanju predsednički i parlamentarni izbori", rekla je Gudeljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track