OD PONOSA DO STIDA: Dobro kad preživesmo državni udar
Foto: Stefan Jokić, Damir Dervišagić

Ove događaje iz 2015. godine teško da ćemo moći da zaboravimo

OD PONOSA DO STIDA: Dobro kad preživesmo državni udar

Politika -
Srbija je konačno uspela da otvori prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, da izgladi odnose s komšijama, pobedi u Unesku, ali nije da nije bilo i teških lomova

BEOGRAD - Te 2015. Srbija je napokon otvorila prva poglavlja u pregovorima sa EU. Izazivajući nevericu kod mnogih, izvojevala je pobedu u Unesku, ne dozvolivši da Kosovo postane njegov član. Popravila je napete odnose s komšijama.Ipak, nije sve bilo tako bajno, a za to se naročito pobrinuo još uvek aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić - akter helikopterske tragedije u kojoj je stradalo sedmoro ljudi, među kojima i jedna beba. A onda, u finišu godine, taman kad se malo zaboravilo na taj njegov greh, napravio je novi - neumesno je odvalio da „voli novinarke koje lako kleknu“.Ipak, pokazao je da je neuništiv - i pored čvrstog obećanja premijera Aleksandra Vučića da će dobiti šut-kartu, i u 2016. godinu Bratislav Gašić ulazi kao ministar odbrane.

HALUCINACIJA O PREVRATUVlasnik i urednik Informera Dragan J. Vučićević zadihan je stigao u jutarnji program TV Pink i panično objavio da će se u Srbiji dogoditi državni udar ako premijer Aleksandar Vučić otputuje u Kinu. Tom prilikom je predsednika Vlade nazvao budalom. Od državnog udara, naravno, nije bilo ni „d“. Ipak, ministar policije Nebojša Stefanović sazvao je skandaloznu konferenciju za medije sa sve specijalcima sa dugim cevima.

POBEDA SRBIJE U UNESKUNakon što je Izvršni savet Uneska u oktobru prihvatio zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji, postojale su male šanse da rezultat glasanja na Generalnoj konferenciji bude drugačiji.Međutim, u novembru se dogodilo malo čudo i Srbija je, nakon ozbiljne diplomatske borbe, izvojevala pobedu - takozvana država Kosovo nije postala član ove organizacije.

U PADU HELIKOPTERA IZGINULO SEDMORO LJUDISredinom marta u helikopterskoj nesreći život je izgubilo sedmoro ljudi, među kojima i beba. Loši vremenski uslovi, ali i nepoštovanje zvaničnih procedura doveli su do ove tragedije. I dalje nije jasno zašto je helikopter podignut te noći, ko je sve u Vojsci Srbije odgovoran za njegov pad i zašto je ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je lično tražio da se krene u akciju, pošteđen odgovornosti.

POTPISIVANJE SPORAZUMA O ZSOVišegodišnji mučni susreti prištinskih i beogradskih predstavnika u avgustu su u Briselu krunisani najvažnijim dogovorima o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru, čime je otvoren evropski put Srbije. Nažalost, u decembru je Ustavni sud Kosova delimično oborio sporazum o ZSO.

Van konkurencijeMARIJA MAKSIMADa nije bilo tragične helikopterske nesreće i otvaranja poglavlja, umetnica Marija Maksima, veliki poštovalac premijera Aleksandra Vučića, bila bi sigurno utisak godine. Plavuša iz Kumodraža postala je poznata po hitu kojim je opevala Vučića. On koji nam daje mir i odgovornostkoji se ne kajenaša snaga i prevashodnostnas spas, glas do Evrope i svetaneka čuje cela planeta -Vučić AleksandarStara srpska zastavo,visoko se izdignijer mi svi Srbidozvasmo se pametiOn je Vučić AleksandarOn je Vučić Aleksandardajemo mu mandatda nas sve sve vodiVodi ka pobedidržavnoj istiniJer voli svoju zemljuon voli Srbijuzbog njega ćemo ućiu Evropsku unijuGledaj, gledaj, vlado ti ko tesada vodiSrbin veliki čovek narodniOn je naš, jes, jessrpski Eliot Nes

OTVORENA POGLAVLJA SA EUSrbija je u decembru, nakon niza godina i podugačkog spiska uslova, otvorila prva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom.Prva su na red došla poglavlja 35 i 32, koja se tiču normalizacije odnosa sa Kosovom, šta god to praktično značilo, i finansija.Čuveno poglavlje 35 ujedno će biti i među poslednjim zatvorenim, s obzirom na njegovu težinu. Ono će se, kako procenju stručnjaci, provlačiti kroz ceo tok pregovora sa Unijom.

LINČOVANJE VUČIĆA U SREBRENICIPremijer Aleksandar Vučić u julu se poklonio žrtvama masakra u Srebrenici, što je trebalo da bude i prvi korak u poboljšanju odnosa Srbije i BiH. Međutim, ovaj događaj je ostao u senci napada na premijera, koga su iz mase gađali kamenicama. Do danas nije razjašnjeno ko je stajao iza ovog napada.

GAŠIĆEVO KLEČANJEMinistar odbrane Bratislav Gašić zaboravio je na kojoj je funkciji, pa se krajem godine grubo „našalio“ s novinarkom B92 Zlatijom Labović, poručivši joj da „voli novinarke koje lako kleknu“, uvredivši tako novinarsku profesiju, ali i sve žene u Srbiji. Gašića je, prema rečima premijera, ova izjava koštala funkcije, ali i pored najava da će otići iz Vlade do kraja godine, nije smenjen.

KOMŠIJSKO POMIRENJE remijer Vučić u februaru je prisustvovao inauguraciji hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, u maju je uzvratio posetu albanskom premijeru Ediju Rami. U julu se poklonio žrtvama u Srebrenici, a u istom mesecu predstavio je Beograd članovima Predsedništva BiH s Bakirom Izetbegovićem na čelu. Zvaničnici su se rastali uz pesmu i šah.

SAVET OEBS U SRBIJIŠef diplomatije Ivica Dačić, prema rečima svetskih zvaničnika, uspešno je predsedavao OEBS u toku jedne od najtežih godina za ovu organizaciju. Predsedavanje su otežale ukrajinska i migrantska kriza, ali i pogoršanje odnosa između Rusije i Turske. Uspešna godina finalizirana je 22. Ministarskim savetom OEBS u novembru, tokom kog je Srbija postala centar svetske diplomatije.

ZATVARANJE GRANICAMigrantska kriza koja je pogodila čitavu Evropu u 2015. nije zaobišla ni region. Komšije nisu uspele da se snađu s velikim brojem pridošlica iz Sirije, pa tenzije nisu mogle da se zaobiđu. One su eskalirale „trgovinskim ratom“ Srbije i Hrvatske, u kojem smo izvojevali pobedu. U oktobru je Hrvatska zatvorila granice sa Srbijom, što je izazvalo i gnev EU i packu iz Brisela, pa su komšije morale da popuste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track