U PRITVORU ZBOG SUZAVCA: Počelo suđenje poslanicima Skupštine Kosova
Foto: Reuters

Opstruirali rad Parlamenta

U PRITVORU ZBOG SUZAVCA: Počelo suđenje poslanicima Skupštine Kosova

Politika -
Pred Osnovnim sudom u Prištini danas je počelo suđenje poslanicima Skupštine Kosova iz pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju i Aljbuljeni Hadjiju i šefici poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Doniki Kadaj Bujupi zbog toga što su više puta na sednicama parlamenta aktivirali suzavac.

Oni su optuženi za upotrebu oružja ili opasnih materija i ometanja službenog lica u vršenju dužnosti. Svi oni su više puta na sednicama Skupštine Kosova u pokušajima da blokiraju rad parlamenta aktivirali suzavac, tražeći da se povuku potpisi premijera Isa Mustafe sa sporazuma o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Kurti je na ročištu rekao da je sudski proces protiv njega neopravdan i nepravičan.

"Ja neću da se branim ćutanjem. Ovo nije pravično suđenje. Ovo je politički progon", rekao je Kurti i od sudskog veća zatražio da ne uzima u obzir izjave njegovog advokata, koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti.

Aljbuljena Hadjiju takodje je rekla da se neće braniti ćutanjem, ali i da neće odgovarati na pitanja sudije i tužioca.

"Sve što smo mi uradili u Skupštini je u okviru našeg delovanja kao poslanika. Ja uopšte nisam tražila advokata, jer ne treba da se branim zbog svojih aktivnosti", rekla je ona.

Donika Kadaj Bujupi je kazala da je njihovo delovanje bilo u interesu građana Kosova.

"Ja nisam u sukobu sa zakonom već sa dva štetna sporazuma kojima ću i dalje da se suprostavljam. Ni ja neću da odgovaram na pitanja suda niti tužilaštva", rekla je Donika Kadaj Bujupi.

Suđenje će biti nastavljeno 16. februara. Kurti i Aljbuljena Hadjiu i dalje ostaju u kućnom pritvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track