GRAĐANI PODNELI PRIJAVE PROTIV SNS: Ne možemo da podnesemo uznemiravanje!
Foto: Printscreen N1

Maltretiranje stranačkih aktivista

GRAĐANI PODNELI PRIJAVE PROTIV SNS: Ne možemo da podnesemo uznemiravanje!

Politika -

Dok traju spekulacije da li će parlamentarnih izbora biti, čini se da je predizborna kampanja u Vojvodini odavno počela. Pokrajinski i lokalni izbori dolaze u aprilu, ali su stranački aktivisti toliko nametljivi da su u Žablju, mestu između Novog Sada i Zrenjanina, građani počeli da podnose i prijave zbog uznemiravanja.

Da li su vam stranački aktivisti već bili na kućnom pragu? Mini Jurušin iza Žablja jesu, ali ona nije bila raspoložena za učešće u anketi Srpske napredne stranke.“Bilo ko da se pojavio, ja u tome ne učestvujem. I smatrala sam da je razgovor time završen”.

Za aktiviste, navodi, priča nije bila gotova.“Jedan od njih, metodom 'ipak ćeš ti nama reći', izvlači spisak sa koga čita prvo ime mog supruga. Krajnje komično, rekla sam im – očigledno da to nisam ja. Onda čita ime naše ukućanke, koja je preminula pre godinu dana, i moje ime”, priča ona.

Zbog ovog slučaja, Mina je aktiviste prijavila za uznemiravanje. Ali, da li će policija istraživati i odakle stranci saznanja ko gde živi?

Odakle im podaci iz biračkog spiska, kao i da li je zaista bilo potrebno legitimisanje onih koji ne žele da učestvuju u anketi, nismo uspeli da saznamo u Opštinskom odboru SNS u Žablju. Poverenik ove stranke Stojan Boroja rekao je da ga nazovemo za 10 minuta, nakon čega je prestao da se javlja na telefon.

Da li pristup ovim podacima može da ode u ekstrem? Aktivista DS-a iz Novog Sada tvrdi da je nakon odbijanja anketara obeležen žutom tačkom. “Od cele Detelinare, samo mojim roditeljima na ulazna vrata od stana su zalepili veliku žutu tufnu, praktično obeleživši moje roditelje kao demokrate, kao žute, kao nešto zlo”, tvrdi Slobodan Begojev.

Granice su pomerene još ranije, jer su i druge stranke, poput demokrata, optuživane za slične zloupotrebe. A stranke po zakonu ne bi smele da imaju uvid u birački spisak.“Mislim da bi bilo korisno čak i za vladajuću većinu da se vodi jedna fer i korektna kampanja, jer mislim da se prljava kampanja često obije o glavu onom ko je vodi, jer sve to ima svoje domete i granice”, kaže Aleksandar Popov.

A koji su dometi i granice, može samo da se nasluti, jer ovakve pojave, umesto prekršaj, postale predizborni folklor, budući da svoj epilog na sudu nikad nisu dobile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track