LSV: Tražimo formiranje vojvođanske policije
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Zrenjaninci traže policijski sekretarijat

LSV: Tražimo formiranje vojvođanske policije

Politika -
ZRENJANIN - Potpredsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu Aleksandar Rudić izjavio je danas da se ta stranka zalaže za formiranje policijskog sekretarijata za Vojvodinu.

"Policijski sekretarijat bi bio nova organizaciona jedinica u sastavu Direkcije policije, obrazovan za koordinaciju rada policijskih uprava i policijskih stanica na području AP Vojvodine", rekao je Rudić povodom rasprave o Predlog zakona o policiji u Skupštini Srbije.

On je dodao da LSV predlaže i da sedište policijskog sekretarijata za Vojvodinu bude u Novom Sadu, a da njegovim radom rukovodi sekretar koga, na predlog pokrajinske vlade, imenuje ministar unutrašnjih poslova. Rudić je objasnio da to nije zahtev za formiranje paralelnih policijskih snaga u Vojvodini, već isključivo zahtev da se policijska uprava decentralizuje u cilju poboljšanja usluga građankama i građanima.

"Zalažemo se za posebnu organizacionu strukturu MUP-a Srbije na teritoriji AP Vojvodine ne samo iz organizacionih razloga, koji su nesporni, već i zbog specifičnosti Vojvodine kao višenacionalne sredine", rekao je potpredsednik zrenjaninskog odbora LSV-a.Prema njegovim rečima, u višenacionalnim sredinama postoji višejezičnost, što iziskuje potrebu da policajci zaposleni na teritoriji Vojvodine obavezno poznaju i jezik društvene sredine da bi se nesmetano sporazumevali sa građanima.

Ustav Vojvodine iz 1974. godine, pored ekonomske, omogućio je Vojvođanima i Vojvođankama deceniju i po lične sigurnosti, jer je tada postojala i vojvođanska policija koja je bila jedna od najefikasnijih u tadašnjoj državi.Rudić je rekao da LSV smatra da se na ovaj način može smanjiti stepen kriminaliteta, ali i lakše doći do odgovornih za nasilje."Mi u Zrenjaninu želimo da u našem gradu na čelu policije bude neko ko je iz našeg grada, ko poznaje naše lokalne prilike, pa i ljude", naveo je Rudić, dodajući da LSV godinama insistira na ovome, a naročito sada, kada je u toku donošenje novog zakona o policiji.

On je naglasio da LSV neće odustati dokle god se te ideje ne budu prihvatile.Poslanik LSV u Skupštini Srbije Dejan Čapo juče je tokom rasprave o Predlogu zakona o policiji u Skupštini Srbije rekao da je nedostatak tog predloga što nije predviđeno formiranje vojvođanske policije, na šta je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da se nada da nikada neće biti nikakve vojvođanske policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track