PREGOVORI U BRISELU: Još bez konkretnog dogovora o ZSO, sporna odluka tzv. Ustavnog suda Kosova
Foto: Fonet

Pregovori

PREGOVORI U BRISELU: Još bez konkretnog dogovora o ZSO, sporna odluka tzv. Ustavnog suda Kosova

Politika -
BRISEL - Sastanak premijera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Ise Mutafe, i visoke predstavnice EU Federike Mogerini počeo je danas poslepodne u Briselu.

BRISEL - Uoči trojnog sastanka visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini se zasebno sastala s premijerima Srbije i Kosova.

Portparolka visoke predstavnice na Tviteru je objavila da je počeo sastanak Mogerini, Vučića i Mustafe. Vučić je uoči odlaska u Brisel rekao da ide da razgovara o "onome što je dogovoreno 25. avgusta prošle godine", dodajći da je "Srbija uvek spremna da razgovara i da najteže situacije treba rešavati dijalogom, kao i da su za razgovor potrebe dve strane".

Mustafa je za Radioteleviziju Vojvodine, u svom prvom intervjuu za neki srpski medij, rekao da će Briselski sporazum biti primenjen i da će Zajednica srpskih opština biti formirana, ali i da će Priština nastaviti da insistira na ukidanju srpskih paralelnih institucija na Kosovu.

Mustafa nakon završetka dijaloga: Nema roka za izradu statuta ZSO

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je večeras, po završetku razgovora koji su u Briselu trajali duže od tri sata, da ne postoji nikakav rok za izradu statuta Zajednice srpskih opština i da se po tom pitanju sve mora odvijati u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda. Mustafa nije izričito odgovorio da li je postignut dogovor da se krene u izradu statuta Zajednice srpskih opština, ali je rekao da za to nema vremenskih rokova. On je komentarišući izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Đurića da će izbori za srpski parlament biti održani i na teritoriji Kosova rekao da se izbori na Kosovu mogu održati u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, uz uvažavanje prava svih stanovnika, uključujući i Srbe.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Prema njegovim rečima, zvaničnici Beograda i Prištine nisu stigli da večeras razgovaraju o slobodi kretanja. Kosovski premijer je istakao da je postignut dogovor o pitanju diploma, ali bez preciznog objašnjenje šta to tačno znači. Komentarišući to što je u Brisel došao uprkos tome što je ranije najavio mogućnost da se na pregovorima neće pojaviti zbog toga što je usporen proces liberlizacije viza za gradjane Kosova, Mustafa je rekao da nije hteo da postavlja uslove EU za učešće u dijalogu sa Beogradom.

Ranije večeras, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u pauzi razgovora da se nada da će večeras biti postignut "bilo kakav dogovor" koji će "otkočiti" proces formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu. "To će dugo da traje, nije jednostavno, ali što pre udjemo u taj proces formiraćemo Zajednicu srpskih opština, a to je obaveza i jednih i drugih", kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Đurić: Mustafini navodi neistiniti

Novinarima se obratio i Marko Djurić koji je rekao da postoje ozbiljne šanse da se odblokira pitanje izrade statuta ZSO i da o tome počne da se razgovara "često, snažno i redovno" posle gotovo šest meseci blokade. On je rekao da bi to bio veliki korak ka formiranju ZSO, što je za srpsku stranu od ključnog značaja zbog opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Na opasku novinara da je Ustavni sud Kosova stavio primedbe na formiranje ZSO, Đurić je naglasio "da Srbija ne priznaje niti će priznati oduku takozvanog Ustavnog suda u Prištini, a pouzdan osno v za sve biće sporazum od 25. avgusta i ništa drugo". "Odluku smatramo internim aktom koji nema veze sa ovim dijalogom i ne proizvodi nikakve obavezujuće posledice za srpsku stranu", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je da je kosovski premijer Isa Mustafa netačno interpretirao ishod današnje runde dijaloga Beograda i Prištine, posebno u vezi sa izradom Statuta Zajednice srpskih opština. "Tvrdnjom da je večeras dogovoreno da se na Statutu ZSO radi na osnovu odluke kosovskog ustavnog suda Mustafa je izrekao direktnu laž", naglasio je Đurić u izjavi Tanjugu.

Foto. Zorana Jevtić
Foto. Zorana Jevtić

Đurić je kazao da je laž i tvrdnja Mustafe da nije dogovoreno da se odmah počne s izradom statuta ZSO. "Dovoljno je pogledati saopštenje visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini da bi se ustanovilo da li su Mustafini navodi istiniti ili lažni", poručuje on.

Đurić naglašava da činjenica da vođe separatista na Kosovu i Metohije nisu sačekale ni da izađu iz zgrade da počnu sa netačnim interpretacijama, govori o njihovom odnosu prema obavezama koje su preuzeli i ukupnoj normalizaciji odnosa.

Mogerini: Napredak u priznavanju diploma,slobodi kretanja...

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, koja je posredovala u današnjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, izrazila je zadovoljstvo što je postignut napredak u priznavanju diploma, kao i implementaciji sporazuma o slobodi kretanja, dodajući da su se obe strane saglasile da počnu razgovore o direktnim avio i železničkim vezama.Ona je u saopštenju nakon sastanka navela da su današnji razgovori protekli u veoma dobroj atmosferi, te da je bilo reči o implementaciji dogovora postignutih u dijalogu - sporazuma o priznavanju univerzitetskih diploma i slobodi kretanja iz 2011, te prvom briselskom sporazumu iz 2013, kao i sporazum iz avgusta prošle godine.

Foto: AP
Foto: AP

"Potvrđeno je danas da međusobno priznavanje obrazovnih i profesionalnih diploma i sertifikata postaje realnost.

Na toj osnovi studenti će biti u mogućnosti da nastave svoje studije, a stručnjaci da pospeše svoje izglede na zapošljavanje, kako u Srbiji, tako i na Kosovu. Značajno smo, takođe, napredovali u implementaciji sporazuma o slobodi kretanja, posebno u delu vezanom za registarske tablice", objasnila je Mogerini.

Ona je dodala da je diskusija bila fokusirana i na posvećenost obe strane da rade na implementaciji sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, a na osnovama do sada potpisanih sporazuma. Obe strane su se, prema njenim rečima, saglasile da započnu razgovore o direktnim avio i železničkim vezama između Kosova i Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track