VIDEO PROTEST U PRIŠTINI Grad pod opsadom policije, uhapšeno 5 sa palicama i flašama punim benzina
Foto: Tanjug Željko Tvrdišić

Skup danas u 14 sati na centralnom trgu

VIDEO PROTEST U PRIŠTINI Grad pod opsadom policije, uhapšeno 5 sa palicama i flašama punim benzina

Politika -
PRIŠTINA - Protest kosovske opozicije počeo je u 14.15 sati i zasad nema nereda. Prema najnovijim informacijama, kosovska policija uhapsila je pet osoba sa palicama i flašama napunjenim benzinom.
1 / 5 Foto: Tanjug Željko Tvrdišić

Bina se nalazi u blizini zgrade vlade i sa nje se predstavnici opozicije obraćaju građanima i to ispod vladinih prozora koji su porazbijani tokom prethodnih protesta i nisu zamenjeni.

Pojačano prisustvo policije vidljivo je i na svim putevima koji vode ka Prištini. Ulice Prištine okićene su kosovskim zastavama, a na njima je veliki broj građana s obzirom da je danas neradni dan, dan na koji se obeležžava samoproglaššena nezavisnost. Bašte kafića i šetalista, duž kojeg su istaknute zastave Kosova, prepuni su.

Na Kosovu danas albanska većina obeležava osmu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, a centralna svečanost odvija se na glavnom gradskom trgu. U obraćanjima građanima, povodom godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Prištine, predsednica Atifete Jahjaga poručila je da je Kosovo i dalje nedovršena demokratija, faktor stabilnosti i zemlja svih građana koji u njoj žive, a premijer Isa Mustafa da će interese tih građana braniti upravo vlada koju on vodi, a koja, kako je rekao, ima legitimitet i legalitet da služi građanima koji su joj dali poverenje. Jahjaga je danas izjavila i da je "nezavisnost Kosova nepovratna stvarnost".

Opozicija već mesecima traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a dosadašnji protesti su bili nasilni, što je osuđivano i od strane međunarodne zajednice. Uoči današnjeg protesta pristalice opozicije i građani pozivani su putem SMS poruka da se najpre okupe oko narodne biblioteke u Prišštini ,a da potom krenu ka centralnom trgu, kod skupšštine i vlade. U pozivu je navedeno da opozicija brani držžavu i njen suverenitet, a policiji upozorava na mogućnost nereda, pozivajući se i na saznanja da bi tokom protesta neki pojedinci mogli upotrebiti i oružžje, kojim mogu izazvati nasilje i ugroziti opšštu bezbednost. Na zgradama vlade i skupšštine instalirane kamere.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić je danas izjavio da svako masovno okupljanje Albanaca izaziva bojazan i strah kod Srba, ali da se nada da će kosovska policija biti u stanju da kontoliše današnje proteste u Prištini. Srpski poslanici i članovi vlade u Prištini, kao i gradonačelnici privremenih institucija samouprave i načelnici okruga na KiM danas su u Beogradu, na sastanku koji treba da obezbedi podršku Fondu Eparhije raško-prizrenske.

Podsetimo, ujedinjena kosovska opozicija održaće danas u Prištini antivladin protest, a nekadašni lider radikalog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti tvrdi da će to biti najveće okupljanje u istoriji Kosova, te da je uveren da će proteći mirno. Reč je o radikalnom pokretu Samoopredeljenje, Alijansi za budućnost Kosova i Inicijativi za Kosovo, koje gotovo pola godine drže kosovski parlament u blokadi zbog protivljenja formiranju Zajednice srpskih opština i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Lideri opozicionih stranka navode da će to biti najveći protesti do sada i da će dovesti do kraja vlade, a predstavnici međunarodne zajednice apeluju da protesti budu mirni, piše danas portal Indeks onlajn. Protest bi trebalo da počne u 14 sati.

Kosovski mediji prenose i izjavu poslanika i nekadašnjeg lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da će današnji protesti biti najveći u istoriji Kosova. "Uveren sam da će protest biti u potpunosti miran ", rekao je Kurti.

Inače, paradom pripadnika Bezbednosne snage i Policije Kosova, u Prištini je danas počelo obeležavanje osme godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Posle parade, najviši zvaničnici Kosova položiće cveće na grobove bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove i "legendarnog komandanta" Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija u Prekazu.

U 12 časova u centru Prištine počinju programi Ansambla narodnih pesama i igara Kosova "Šota", dok u 20 časova Nacionalni balet prikazuje balet "Dasma" (Svadba). Istovremeno, u 14 časova na centralnom trgu Skenderbeg opozicione stranke organizuju, kako su najavile, "opštenarodni" protest. Opozicija traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora. Na ulicama Prištine raspoređene su pojačane snage policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track