Najnovije vesti

HAVIJER SOLANA: Sada u U BiH imamo RS i onaj deo gde žive Bošnjaci i Arapi
Foto: Ap 4 Avg 2013

Važna stabilnost regiona

HAVIJER SOLANA: Sada u U BiH imamo RS i onaj deo gde žive Bošnjaci i Arapi

Politika
Nemačka je uvijek favorizovala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, a Srbija se zanemarivala. Srbija mora postati deo EU, ne žželimo takvu Srbiju preko koje bi Rusija uššla u Europu, izjavio je Solana

Bivši generalni sekretar NATO-a i nekadašnji visoki predstavnik za spoljnu politiku i sigurnost EU-a, španski socijalista Havijer Solana rekao je da u BiH „imamo Republiku Srpsku i onaj drugi deo gde žive Bošnjaci, Arapi i ostali“.

"Iz rata u bivšoj Jugoslaviji naučili smo da je potrebno preventivno delovati. Odlaganja su pogubna“, rekao je Solana, koji je za vreme rata u BiH obavljao funkciju ministra spoljnih poslova Španije.

Rekao je da je potrebno biti sposoban uvesti policiju i sudije, a ne samo vojsku kako se ne bi lomile granice.

"Sada u BiH imamo Republiku Srpsku i onaj drugi deo gdje žive Bošnjaci, Arapi i ostali“, dodao je 73-godišnji diplomata. Bitke su ukopane u srcima tamošnjih naroda“, kazao je Solana.

Bivšši generalni sekretar NATO i nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je i da Hrvatska ima „užžasnu, nacionalističku" vlast i da su što bolji odnosi Hrvatske i Srbije preduslov stabilnosti u tom delu Europe.

„Međunarodna zajednica nije izgubila interes za taj deo Evrope. Stabilnost se onde možže obezbediti jedino što boljim odnosima Hrvatske i Srbije, ali Hrvatska ima užžasnu, nacionalističku, patriotsku vlast koja nije daleko od one u Mađarskoj", izjavio je Solana (73) u Diplomatskoj školi u Madridu na konferenciji „Miššljenja o međunarodnoj situaciji.

"„Sada onde imamo Hrvatsku u EU, a Srbiju izvan nje. Nemačka je uvijek favorizovala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, a Srbija se zanemarivala. Srbija mora postati deo EU, ne žželimo takvu Srbiju preko koje bi Rusija uššla u Europu", izjavio je Solana pred diplomatima iz brojnih zemalja, prenela je Hina.Solana, član Socijalističke radničke stranke Španije (PSOE), bio je generalni sekretar NATO od 1995. do 1999. i visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU od 1999. do 2009. „

Solana, čija je zemlja jedna od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, ocenio je da na "Kosovu stvari nisu ispale dobro".

"Granica između Srbije i Kosova je nelegalna, no ipak je to granica, ali Srbija je spremna da razgovara. Takođe treba imati na umu i Albaniju koja je tešška zemlja", rekao je dugogodišnji dužnosnik PSOE-a.

Solana, koji je bio generalni sekretar NATO u vreme kada je ta alijansa bombardovala SRJ 1999. godine, smatra i da će stav ŠŠpanije prema Kosovu ostati „.

"Bila je to tehnička grešška, nije bilo nikakve namere da se pogodi kineska ambasada (u Beogradu). Kineski predsednik i ambasador posle toga nisu hteli da se jave na telefon, ali na kasnijim sastancima koje sam imao sve je izglađeno. To je zaboravljeno. Možda se još samo neki Kinezi pozivaju na to", rekao je Solana, prisećajući se 7. maja 1999. kada su tri projektila NATO alijanse za vreme bombardovanja SRJ pogodila zgradu ambasade Narodne Republike Kine u Novom Beogradu. U napadu je poginulo troje kineskih državljana, višše ih je ranjeno.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...