HRVATSKA ZVECKA ORUŽJEM: Ustaša zove na rat sa Srbijom!
Foto: Reuters

Hrvatski desničari se spremaju

HRVATSKA ZVECKA ORUŽJEM: Ustaša zove na rat sa Srbijom!

Politika -
Pero Ćorić iz Hrvatske stranke prava - Ante Starčević tvrdi da je strah od naše zemlje povod da uvedu obavezan vojni rok

BEOGRAD - Deo nove hrvatske vlasti juče je uputio još konkretniju provokaciju Srbima, otvoreno ističući da je strah od Srbije povod da se u Saboru nađe predlog o uvođenju obaveznog vojnog roka, o čemu je Kurir juče pisao.Pero Ćorić iz desno orijentisane Hrvatske stranke prava - Ante Starčević, članice vladajuće Domoljubne koalicije, smatra da postoji mogućnost rata sa Srbijom.Prizivaju sukobeĆorić smatra i da Hrvatska mora postati samostalna vojna sila i da je „konflikt sa Srbijom sasvim realan“.- Naravno da smatram da je moguć. Ne mogu reći da se sa svojom porodicom osećam sigurno. Pitanje je da li će se Srbija držati određenih normi i hoće li se prikloniti nekom drugom savezu. Mi smo, kao i Izrael, u čudnom okruženju. Pre 25 godina svi su smatrali da je nemoguće da se dogodi tragedija kao u Vukovaru, pa se dogodila - poručio je ovaj „pravaš“.Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Kurir da Hrvatska i dalje ima veliki problem s nacionalizmom, ali da su Ćorić i njegovi istomišljenici ipak marginalni faktor.Cunami nacionalizma- Hrvatska je pretrpela ozbiljan cunami nacionalizma. Ovo što sad slušamo od Hrvatske stranke prava je njihov uobičajeni folklor. Oni jesu deo vladajuće koalicije, ali predstavljaju tek delić mozaika. Nije relevantno to što oni kažu, jer je uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ne samo u Hrvatskoj već i u regionu, na nivou političke fantastike. Pošto košta mnogo, potpuno je nerealno i ne postoji ni nagoveštaj da Hrvatska ili bilo koja susedna zemlja tako nešto uradile. Kad se jednom ukine, vojni rok je teško ili gotovo nemoguće vratiti - objašnjava Radić.

Stjepo BartulicaNE BOJIMO SE NIKOGSavetnik hrvatskog premijera Stjepo Bartulica potvrđuje da je vraćanje obaveznog služenja vojnog roka „nova tema na agendi“.- S obzirom na to da je Hrvatska u NATO, ne treba se nikog bojati, u čvrstom smo vojnom savezu i pozicija nam je neuporedivo bolja nego pre 10 ili 20 godina. Treba videti šta bi vojni rok doneo, napraviti kost-benefit analizu, jer sigurno ima i prednosti, i tome treba optimalno odgovoriti. Ne bih naglasak stavio na pretnju, to samo izaziva strah kod ljudi, a ja tu pretnju ne vidim - izjavio je Bartulica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track