Demokrate sve jače, naprednjaci u padu

Demokrate sve jače, naprednjaci u padu

Politika -
DS predvođen Đilasom u Beogradu osvojio pet mandata više nego 2008. godine, dok je Vučić izgubio tri mesta

BEOGRAD - Veruju Đilasu!Da su zadovoljni radom sadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa, Beograđani su pokazali tako što su listi „Dragan Đilas - Izbor za bolji Beograd“ dali najviše glasova, čak 35,18 procenata, odnosno 50 mandata. Najveći konkurent, lista „Pokrenimo Beograd - Tomislav Nikolić“, osvojila je 37 mandata, što je 25,72 odsto glasova. DS je, za razliku od izbora 2008. godine, bogatija za pet mandata, dok je SNS s Aleksandrom Vučićem na čelu slabiji za tri mesta u odnosu na prethodne izbore.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas juče nije krio zadovoljstvo što su mu Beograđani ukazali najviše poverenja na izborima.

- Beograđani su glasali za ono što je vlast radila u poslednje četiri godine. Tom prilikom mislim i na sve one koji su formirali gradsku vlast. Međutim, u Beogradu dobar deo građana, nije izašao na izbore, neki od njih su smatrali da njihov glas nije neophodan da bi podržao vlast, veliki broj glasača, čak 4,19 odsto, odlučio se za „bele listiće“, i taj deo birača ne razumem, apsolutno. Bolje je da ostaneš kod kuće, i to razumem.. Nisam očekivao toliki broj tih listića. Ali to je njihovo pravo. Žao mi je i krivo što veliki broj građana nije izašao.

Grad mora da nastavi da funkcioniše. Zbog toga pregovaramo s koalicionim partnerima na svim nivoima. Pre svega sa Aleksandrom Antićem i Milanom Krkobabićem, koji su odneli preko devet odsto glasova u Beogradu, što je dvostruko više nego na prethodnim izborima - rekao je Dragan Đilas.

Najbolje prošli na Vračaru

Gledano po opštinama, najubedljiviju većinu u Beogradu lista okupljena oko DS osvojila je u opštinama Vračar i Stari grad. Na Vračaru je od 45 odborničkih mesta listi koju predvodi Dragan Đilas pripala apsolutna većina od čak 25 mandata. Slično je i u Starom gradu, gde je od 57 odbornika DS pripalo 27 odborničkih mesta. Drugoplasirana lista „Pokrenimo Beograd“ Tomislava Nikolića najviše glasova je osvojila u Obrenovcu, Barajevu i Grockoj.

Lokalni izbori 2008. godine

stranka procenti mandati

Za evropski Beograd-Boris Tadić 38,9% 45

Srpska radikalna stranka 34,7% 40

DSS-NS 11% 12

LDP 6,8% 7

SPS-PUPS-JS 5,2% 6

Lokalni izbori 2012. godine

stranka procenti mandati

Dragan Đilas - Izbor za bolji Beograd 35,18 50

Pokrenimo Beograd - Tomislav Nikolić 25,72 37

SPS-PUPS-JS 9,14 13

DSS 7,46 10

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track