OPOZICIJA OPTUŽUJE: Hašim Tači izabran uz amin Beograda?
Foto: Reuters, Kosovo I Metohija, Predsednik Kosova

Opozicija optužuje vrh države za dil s Prištinom

OPOZICIJA OPTUŽUJE: Hašim Tači izabran uz amin Beograda?

Politika -
DSS tvrdi da su poslanici Srpske liste, po Vučićevom nalogu, kumovali izboru predsednika Kosova, premijer odgovara da oni odlučuju po svojoj savesti

BEOGRAD - Izbor bivšeg lidera OVK Hašima Tačija za predsednika Kosova izazvao je velike kontroverze i oštru osudu dela opozicije, koja je optužila premijera Aleksandra Vučića i srpske poslanike u kosovskom parlamentu da su mu omogućili da dođe na to mesto.

Poslanici Srpske liste, međutim, to negiraju, dok premijer poručuje da su predstavnici Srba sa Kosova odlučili po savesti.Tači je za predsednika izabran tek u trećem krugu glasanja, a podržao ga je 71 poslanik od ukupno 120. Poslanici Srpske liste, njih 10, nisu glasali za Tačija, ali su bili u sali i na taj način obezbedili kvorum bez kog predsednik ne bi mogao da bude izabran. Tači im je zbog toga kasnije zahvalio na podršci. Takođe, juče se na Kosovu spekulisalo i da je jedan srpski poslanik ipak glasao za Tačija.

Korak do priznanjaPrećutno aminovanje srpskih poslanika izazvalo je oštru reakciju predsednice DSS Sande Rašković Ivić, koja je osula paljbu po njima, tvrdeći da se pomogli Tačijev izbor za predsednika zbog Vučićevog pritiska.- Tači je izabran za predsednika Kosova zahvaljujući odluci Vučića. Time je Vučić stao u zaštitu trgovca ljudskim organima i učinio još jedan korak puzećeg priznavanja nezavisnosti tzv. republike Kosovo. Potpunom poniženju doprinelo je i to što je Tači odmah nakom izbora posebno zahvalio Srpskoj listi - rekla je Raškovićeva.Iste kritike imao je i Državotvorni pokret Slobodana Samardžića, koji je ocenio da njegov izbor potvrđuje da je SNS spreman na najgore antidržavne poduhvate.- Time je u potpunosti razotkrio svoj dogovor s Vladom Srbije, koja je izvršila presudan pritisak na poslanike svoje satelitske liste - smatraju u ovom pokretu.Na to je Vučić uzvratio da srpski poslanici na Kosovu donose odluke u skladu sa svojom savešću.- Ti poslanici nisu glasali ni za jednog kandidata i vode računa o svojim interesima. On je bio premijer, danas je predsednik. Da li sam srećan i zadovoljan zbog toga - nisam, ali to želi albanska većina - poručio je premijer.Na žestoke kritike poslanici Srpske liste odgovorili su zajedničkim saopštenjem u kom su prozvali predsednicu DSS, aludirajući na njen stil oblačenja.

Ništa bez suzavca... Kosovski parlament
Ništa bez suzavca... Kosovski parlament

Lažne patriote- Neka nam lekcije ne dele lažne patriote u skupocenim bundama koje su uništile sve što se uništiti može. Za mandata DSS Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost, na slobodu pušteno 1.200 terorista OVK, paljene su ambasade po Beogradu - poručili su.Politički analitičar Aleksandar Pavić kaže da je teško naći pozitivne razloge za manevar srpskih poslanika.- Naravno da je Tači, čovek koji je ratni zločinac i osumnjičen za trgovinu organima, izabran zahvaljujući prisustvu srpskih poslanika, a očigledno je da su svemu kumovali tajni dogovori s Beogradom. Ne vidim kako ovo može da pomogne srpskim interesima, njima može da pomogne jačanje srpske države na Kosovu - smatra Pavić.

Provaljen i na Zapadu... Tači označen kao faktor nestabilnosti
Provaljen i na Zapadu... Tači označen kao faktor nestabilnosti

POGLED SPOLJA Strana štampa o izboru hašima tačija OVO JE POČETAK NOĆNE MOREIzbor Tačija za predsednika Kosova odjeknuo je i u stranoj štampi, a švajcarski švajcarski Tagesancajger ocenio je da bi njegov izbor mogao biti početak političke noćne more na Kosovu.Kako su naveli, Tačiju je u interesu eskalacija događaja jer bi Specijalni sud još ove godine trebalo da podigne prve optužnice protiv bivših komandanata OVK „koji danas u odelima i kravatama pljačkaju zemlju“.- Tači ima dobre razloge da paniči i da mu je eskalacija u interesu jer onda pred EU i SAD može da izađe kao faktor stabilnosti. Do sada mu je odlično išlo s takvom politikom iznude. Međutim, za Kosovo bi njegov izbor mogao da bude početak političke noćne more - piše taj list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja