VLADIMIR VULETIĆ: Neuspeh saradnje proevropske opozicije zbog podele kolača
Foto: Tanjug

Nemaju nov program i ličnosti

VLADIMIR VULETIĆ: Neuspeh saradnje proevropske opozicije zbog podele kolača

Politika -
Ujedinjavanje, radi samog ujedinjavanja, nije imalo nikakvog smisla niti koristi. Ovo je logičan epilog, pošto se nije izašlo s novim ljudima, prospektom, idejom, istakao je Vuletić.

BEOGRAD - Ključni problem zbog kojeg opozicija nije formirala zajedničku listu za predstojeće izbore leži u tome što nije mogla da se dogovori oko podele postizbornog kolača, smatra sociolog Vladimir Vuletić koji ističe da bi eventualno buduće ujedinjenje, posle današnjih poruka, narušilo kredibilitet svih stranaka koje bi u tu koaliciju ušle.

Vuletić je u izjavi Tanjugu rekao da je u priči oko ujedinjenja stranaka demokratske opozicije pozitivna stvar bila medijska pokrivenost njihovih aktivnost, ali da je loše to što se nisu dogovorili niti uspeli da predstave bilo kakav novi program ili novu ličnost, "što je većina ljudi zapravo i očekivala od ujedinjavanja".

"Ujedinjavanje, radi samog ujedinjavanja, nije imalo nikakvog smisla niti koristi. Ovo je logičan epilog, pošto se nije izašlo s novim ljudima, prospektom, idejom...", istakao je Vuletić.

On je dodao da će nemogućnost ostvarivanja saradnje uticati na kredibilitet stranaka demokratskog bloka koje će, kako očekuje, sada početi s više ili manje otvorenim optuživanjem ko je kriv za neuspeh dogovora.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Kada je reč o evenutalnoj promeni situacije i formiranju jedinstvene liste, Vuletić smatra da se to ne može isključiti jer je cilj ujedinjenja bio da se osvoji što više poslaničkih mandata, a ne da se omogući novi koncept ili novi ljudi.

"Ako bude postojala procena i pritisak sa strane da dođe do ujedinejna to nije isključeno, ali sada to deluje mnogo manje verovatno. Ali, onda bi takvo ujedinjenje ostavilo još lošiji utisak", zaključio je Vuletić.

Opozicija u Srbiji ipak nije postigla dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima, pošto je danas popodne predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović izjavio da nije tačna ta informacija, koja je nešto ranije potekla iz LDP-a .

O ovoj temi jedino još nije poznat stav SDS, čiji je lider Boris Tadić tokom vikenda najavio da je ovaj ponedeljak krajnji rok za dogovor tri stranke o eventualnom zajedničkom nastupu na izborima, a za B92 je kratko nakon današnjeg sastanka rekao da "ćemo na vreme biti obavešteni o svemu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja