OPASNO Dačić: Moguće zatvaranje tri srpske ambasade
Foto: Aleksandar Jovanovic

Bezbednosni razlozi

OPASNO Dačić: Moguće zatvaranje tri srpske ambasade

Politika -
BEOGRAD - Vlada Srbije trebalo bi u naredne dve nedelje da usvoji zajednički stav o tome kakva će biti sudbina diplomatsko-konzularnih predstavništava nase zemlje u inostranstvu, jer, kako je istakao šef diplomatije Ivica Dačić, zbog bezbednosne situacije u ovom trenutku mogle bi da budu zatvorene tri ambasade.

Dačić je novinarima rekao da je juče na sednici vlade postavio pitanje šta da se radi kada je reč o diplomatsko- konzularnim predstavništvima u zemljama gde je rizik po srpske službenike povećan.

"Veoma je teško odlučiti o zatvaranju ambasade tamo gde ima naših političkih i ekonomskih interesa i naših ljudi. Očekujem da u roku od nedelju, dve, završimo pitanje kakvu ćemo odluku donositi o predstavništvima", rekao je Dačić.

On je naveo da će tada biti jasno šta će biti sa objektom u Libiji i da li će i kada ambasador Srbije u toj zemlji Oliver Potežica biti vraćen. Na pitanje da li ima novih informacija o stradanju dvoje srpskih službenika u kampu islamske države u Sabrati, Dačič je rekao da je tu bitno utvrditi sve činjenice u vezi sa otmicom i pogibijom.

Prema njegovim rečima, zajedno sa premijerom i zvaničnicima iz Ministarstva odbrane, razgovarao je sa predstavnicima Ministarstva odbrane SAD u Srbiji kako bi se prekinule različite interpretacije tog događaja i kako bi se povećala njihova koordinacija. "Važno je i da od Libije dobijemo što više zvaničnih informacija iz istrage koja je vođena u toj zemlji prilikom otmice i stradanja naših diplomata", rekao je Dačić.

On je kazao da će domaće pravosuđe i MSP vrlo brzo utvrditi da li je bilo kršenja procedure u vezi sa odlaskom na put dvoje srpskih službenika kada su oteti, zašto su uopšte išli na taj put, da li su imali dozvolu... Najavljujući da će danas i sutra razgovarati sa porodicom poginulih Slađane Stanković i Jovice Stepića, Dačić je poručio da je potrebno iz cele situacije izvući pouke, da se napravi jedinstven stav šta je interes Srbije kada je reč o njenim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu.

"Trebalo bi da se definišu radni odnosi u Ministarstvu spoljnih poslova, jer iako ja predlažem imenovanje šefova diplomatsko konzularnih predstavnistva, sve ostalo radi Komisija za premeštaje na osnovu konkursa. Ako se niko ne javi na konkurs, ne možete nekog naterati da ode i zato je Slađana 10 godina bila u Libiji", objasnio Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track