KRALJEVSKI: Princ Čarls naučio srpski
Foto: Zorana Jevtić

Britanski princ sa suprugom završio posetu Srbiji

KRALJEVSKI: Princ Čarls naučio srpski

Politika -
Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde u prilici da vam se obratim, rekao je sinoć naslednik britanske krune i poručio da Srbija može da računa na podršku njegove zemlje

BEOGRAD - Princ Čarls progovorio je u Beogradu srpski!

On i njegova supruga Kamila završili su sinoć dvodnevnu posetu Srbiji svečanim prijemom njima u čast, koji je priređen u Domu Narodne skupštine, uz prisustvo više stotina zvanica, među kojima su bili članovi Vlade, šefovi poslaničkih grupa, predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora i medija, kao i brojne ličnosti iz javnog života.

Prestolonaslednik britanske krune svoje obraćanje, prvo zvanično od početka posete regionu, započeo je na jeziku domaćina.

- Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde u prilici da vam se obratim - rekao je Čarls bez većih teškoća i nastavio govor na engleskom, u kojem je citirao Ivu Andrića i pohvalio uspehe Novaka Ðokovića na svim poljima.

Budućnost Balkana

Glavna poruka princa od Velsa bila je pomirenje i zajednička budućnost svih država na Balkanu, koje će Velika Britanija svesrdno podržati.

- Imate divnu tradiciju, versku i jezičku raznolikost, mladi su vam otvoreni. Iskoristite to, jer se jedinstvo najbolje gradi negovanjem različitosti. Za pomirenje je potrebna posvećenost svih. Samo pomirenje nudi uverenje da naši unuci neće patiti kao što je patila naša generacija. Mir i stabilnost u regionu značiće bezbedniju budućnost za sve. Uveravam vas da je Britanija s vama, da gradimo tu zajedničku budućnost - naglasio je princ Čarls.

On je rekao i da mu je tokom protekla četiri dana u Hrvatskoj i Srbiji opet postalo jasno koliko su nam istorije povezane.

- Svako društvo i država oblikovani su prošlošću i niko ne može da zaboravi i ignoriše istoriju. Ali od vitalnog je značaja da ne postanemo njeni zarobljenici - upozorio je on.

Crveni tepih i fanfare

Glavni gosti stigli su na crveni tepih oko 18.30, a na ulazu ih je dočekala predsednica parlamenta Maja Gojković s pićem dobrodošlice. Princa su očigledno oduševili gajdaši, koji su ga u britanskim nošnjama muzikom dočekali na ulazu, pa im je on nazdravio čašicom žestine. Gojkovićeva se s gostima povukla u salon kneza Pavla, gde su obavili desetominutni razgovor. Britanski plemići su zatim uz fanfare ušli u svečanu salu i još jedanput pokazali veliku srdačnost jer su strpljivo ćaskali s gotovo svakom zvanicom. Ipak, upadljivo je bilo da se princ Čarls najviše zadržao u laganom razgovoru s predstavnicima srpskih medija, a srdačno se pozdravio i s Jelisavetom Karađorđević. Ispred parlamenta vijorile su se britanske i srpske zastave, a na ulazu je bio postavljen i crveni tepih.

Među zvanicama su bili muzičar Goran Bregović, ministri Ivica Dačić, Ivan Tasovac i Srđan Verbić, šef Misije EU u Srbiji Majkl Davenport, muftija Muhamed Jusufspahić, slikar Milan Cile Marinković, bivši ambasador u Londonu Vladeta Janković, kao i predstavnici kulturnog i javnog života i diplomatskog kora.Princ se najduže u razgovoru zadržao s predstavnicima medija.

Drmnuo manastirsku,PLOVIO DUNAVOM, SVIRALI MU GAJDE...Srbi potpuno otkravili princa Čarlsa i Kamilu, koji su zaboravili na protokol i srdačno se rukovali i pozirali s oduševljenim građanimaBEOGRAD - Britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila iz Srbije će verovatno otići puni utisaka jer su za dva dana boravka u našoj zemlji obišli mnoge znamenitosti Beograda i Novog Sada, susreli se s najvažnijim ličnostima, slušali o našoj istoriji i imali priliku da probaju srpsku rakiju, med, plove Dunavom...Da su se članovi britanske kraljevske porodice lepo proveli u Srbiji pokazuje i njihov nalog na Tviteru, na kojem su delili fotografije i oduševljenje, ali i to što su Srbi uspeli da ih „otkrave“ - zaboravili su na protokol i redom se rukovali s oduševljenim građanima.(J. P. - D. L.)

Na nivouPOHVALE ZA SAVETNIKAPosebne pohvale od britanskog protokola juče je dobio savetnik predsednice Skupštine Uroš Balov. On je pohvaljen za perfektnu organizaciju ovog gala prijema.Družili se s klincimaDok je princ Čarls bio u manastiru Kovilj, vojvotkinja Kamila posetila je Sremske Karlovce i prisustvovala projektu „Oseti umetnost“, u kojem učestvuju najmlađi žitelji Novog Sada. Ona je nakon toga bila gošća događaja „Food Is Great“, na kojem su predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrela se i s proizvodačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.A za princa - med od bosiljkaPrinc Čarls juče je posetio manastir Kovilj na Fruškoj gori, specifičan po tome jer se veruje da ga je osnovao Sveti Sava. Monaški hor mu je priredio posebnu dobrodošlicu, otpevali su mu tri pesme na srpskom i engleskom jeziku. Prema nezvaničnim informacijama, princu Čarlsu su darovali ikonu i med od belog bosiljka vrcan rukama monaha. Britanski prestolonaslednik potom je obišao Koviljsko-petrovaradinski rit i vozio se Dunavom.Inače, u manastiru su ga dočekali nastojatelj manastira jeromonah Isihije, episkop bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika jegarski Jeronim, ali i savetnik premijera za veru Vladimir Božović, s kojima je nazdravio manastirskom rakijom.Čajkovski i „Ðelem, đelem“ za princaPrinc Čarls i njegova supruga Kamila, zajedno s princezom Jelisavetom Karadorđević i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, prisustvovali su kulturnom programu u Katoličkoj porti. Za njih je priređen svečani doček uz orkestar Triorca Muzičke škole „Isidor Bajić“, koji je izveo odlomak iz numere „Uspavana lepotica“ Čajkovskog. Obišli su i improvizovanu pijacu s narodnim rukotvorinama, tom prilikom je romski bend Grub iz Beograda izveo nekoliko tradicionalnih romskih pesama, dok je malena Romkinja igrala ispred njih uz „Ðelem, đelem“, što je izazvalo oduševljenje gostiju iz Britanije. Čarls i Kamila su, uz pratnju gajdi, otkrili memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima i nisu krili zadovoljstvo zbog posete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track