ŠTRBAC: Hrvatska je u poziciji da uslovljava Srbiju i to će potrajati
Foto: Beta/Miloš Miškov

Prepreke na putu evrointegracija

ŠTRBAC: Hrvatska je u poziciji da uslovljava Srbiju i to će potrajati

Politika -

Direktor Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio je danas da je Hrvatska u poziciji da uslovljava Srbiju i smatra da će to potrajati.

"Po dosadašnjem iskustvu, sećam se kako je Italija pravila probleme Sloveniji, pa Slovenija Hrvatskoj, tako će i Hrvatska mnogo namučiti Srbiju dok je neko iz EU ne poklopi i kaže dosta je. Par godina će Hrvatska sigurno namučiti Srbiju", ocenio je Štrbac.

Upitan kako će se ponašati Srbija u tom slučaju, Štrbac je rekao da ne zna, ali da je Hrvatska u poziciji da uslovljava Srbiju. Štrbac ocenjuje da su hrvatski dodatni uslovi prema Srbiji dodatni vid cinizma, podsećajući da ta zemlja nije uradila ništa po pitanju efikasnijeg povratska Srba i progonu počinilaca ratnih zločina.

"Do zadnjeg časa je Hrtvatska bila uslovljena da radi na mnogo efikasnijem povratku Srba i progonu počinilaca ratnih zločina nad Srbima. Ni jedno, ni drugo nije mnogo pomoglo i njih je iznenadilo kada su u EU rekli da su ispunjeni uslovi za njihov ulazak u EU. Hrvatska se bila malo uljudila u tom negativnom odnosu prema Srbima, pa je izgledalo da će biti bolje, ali čim su ušli u EU vratili su se na pozicije sa početka 90-tih", ocenio je Štrbac.

Štrbac podseća da je u Hrvatskoj od 3.600 koje je trebalo procesuirati to učinjeno samo prema 108, zbog čega je mišljenja da treba da ostane nadležnost u srpskom zakonu i da bude pretnja da će kad-tad neko sa hrvatske strane odgovarati. Štrbac kaže i da je, kada je u pitanju zahtev Hrvatske da se njenoj manjini u Srbiji daju veća prava, u hrvatskom zakonu predviđeno da ako neka manjina ima preko 1,5 odsto da im pripada jedno mesto u Saboru.

"U Srbiji je prema poslednjem popisu 0,8 odsto Hrvata. Oni primenjuju takav kriterijum kod sebe, a od drugih traže više", primetio je Štrbac.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja