KANCELARIJA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA: U Srbiji nema nikakve nacionalističke histerije
Foto: Fonet

Reagovanje na optužbe HNV-a

KANCELARIJA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA: U Srbiji nema nikakve nacionalističke histerije

Politika -

'U Srbiji nema bilo kakve nacionalističke histerije, pa ni antihrvatske o kojoj neosnovano govori predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća. Možda je ona bila priželjkivana, ali kao što se može videti Vlada Srbije se ponaša vrlo odgovorno, uvažavajući sve narode koji žive u Srbiji i države iz našeg okruženja', rekla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović negirala je danas navode predsednika Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slavena Bačića da je, posle odluke Hrvatske da ne da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije s EU, u Srbiji "zavladala antihrvatska histerija".

''U Srbiji nema bilo kakve nacionalističke histerije, pa ni antihrvatske o kojoj neosnovano govori predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća. Možda je ona bila priželjkivana, ali kao što se može videti Vlada Srbije se ponaša vrlo odgovorno, uvažavajući sve narode koji žive u Srbiji i države iz našeg okruženja'', rekla je Tanjugu Paunović. Prema njenim rečima, nijedna ružna reč iz zvaničnih struktura nije upućena bilo kome, niti se neformalno stvara negativna atmosfera u odnosu na hrvatski ili neki drugi narod.

Kako je istakla, u skladu sa tim građani Srbije očekuju i poštovanje za sebe i svoju zemlju, a ne neargumentovane klasifikacije da smo histeričan narod.

''Ako želimo bolju budućnost svih nas u regionu, svi smo dužni da se ponašamo na taj način, u skladu sa najvišim evropskim standardima, a ne da neodgovorno pokušavamo da svojim komšijama nanesemo štetu ili ih maliciozno optužujemo'', rekla je Paunović.

Ona je dodala da je, radi toga, a ne samo zbog otvaranja poglavlja 23, Srbija mnogo uradila u sferama na koje se ono odnosi i nema sumnje da su stvoreni svi uslovi da ono bude i otvoreno.

Bačić je, inače, ocenio da se očigledno radi o koordinisanoj akciji u kojoj učestvuju vodeće i minorne srpske stranke, mediji, pojedine organizacije, ali i neka nepostojeća hrvatska udruženja.

Navedena je i Bačićeva ocena da se na hrvatsku manjinu i njeno vođstvo na taj način „vrši pritisak, da oni izvrše pritisak na Hrvatsku, kako bi ona dala zeleno svetlo evropskom putu Srbije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track