KITAROVIĆ POSLE SUSRETA SA VUČIĆEM: Odnosi sa Srbijom nisu napeti kako se čini
Foto: Tviter SerbianPM

Neformalni razgovor

KITAROVIĆ POSLE SUSRETA SA VUČIĆEM: Odnosi sa Srbijom nisu napeti kako se čini

Politika -

MOSTAR - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas, nakon razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem na marginama privrednog skupa u Mostaru, da nije bilo reči o pregovorima Srbije sa EU, niti o poglavlju 23.

"To je bio prijateljski, državnički razgovor o odgovornosti rukovodstava dve zemlje za odnose u regionu i stabilnost i sigurnost", rekal je Grabar Kitarović.

Ona je ocenila da odnosi Srbije i Hrvatske nisu tako napeti kao što se čine: ''Ne bih rekla da su napeti. Postoji retoričko sučeljavanje", rekla je Kitarović novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Bitno je, dodala je, razumevanje i kako urediti zemlju da ona bude za većinski narod, ali i za manjine da se osećaju sigurno. Kitarović je rekla, da su Srbija i Hrvatska protekle godine imale teškoće koje treba premostiti, a koje su se pojavile zbog retorike tokom izbora u obe države.

"Zbog dobrosusedskih odnosa i dobrobiti svih gađana moramo te izazove premostiti", naglasila je. Hrvatska predsednica je ocenila da je, ipak, u poslednjih 20 godina u Jugositočnoj Evropi načinjen napredak.

"Prošli smo kroz period retorike sučeljavanja (sukobljavanja). Moramo da obezbedimo dobar život ne samo za većinsko stanovništvo u svojim zemljama nego i za manjine, da i oni budu sigurni i ravnopravni kao svi građani", rekla je Kitarović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track