Maja Kocijančić: EK s nestrpljenjem iščekuje otvaranje poglavlja 23 i 24
Foto: Zorana Jevtić

Portparolka Evropske komisije

Maja Kocijančić: EK s nestrpljenjem iščekuje otvaranje poglavlja 23 i 24

Politika -

BEOGRAD - Portparolka Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Maja Kocijančić ponovila je danas da Evropska komisija podržava i s nestrpljenjem iščekuje otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Povodom vesti da je Evropska komisija odbacila zahteve kojim je Zagreb praktično blokirao Srbiju u pregovaračkom procesu i otvaranju poglavlja 23, Kocijančić je ponovila ranije izneti stav Komisije.

PADA HRVATSKA RAMPA ZA SRBIJU Jutarnji: EK odbacila argumente Zagreba

"Evropska komisija s nestrpljenjem iščekuje naredne korake u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i otvaranje Poglavlja 23 o prvosuđu i temeljnim pravima i 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti", navela je ona. Razgovori su u toku, i Komisija je spremna da pređe na naredne korake čim bude postignuta jednoglasnost među državama članicama, dodala je Kočijančić.

Komisija je odbacila zahteve Hrvatske, a reč je pre svega o pitanju srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, za koji EK kaže da ne treba da bude uslov za otvaranje pregovora u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, te da takav stav zastupa od početka, javila je Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track