SNS traži poništavanje izbora na svim nivoima
Foto: BETA

Veljko Odalović

SNS traži poništavanje izbora na svim nivoima

Politika -
RIK-u u 18.30 stigao prigovor Nikolića koji se odnosi na nepravilnosti, bez konkretnog navođenja mesta, a nije navedeno ni da li je sporan izborni materijal sa predsedničkih ili parlamentarnih izbora

BEOGRAD - Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Srbije Tomislav Nikolić zatražio je u prigovoru Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) poništavanje izbora na svim nivoima, izjavio je večeras sekretar RIK-a Veljko Odalović.

"RIK-u je u 18.30 stigao prigovor Nikolića koji se odnosi na nepravilnosti, bez konkretnog navođenja mesta, a nije navedeno ni da li je sporan izborni materijal sa predsedničkih ili parlamentarnih izbora. Nikolić je u prigovoru tražio poništavanje izbora na svim nivoima", rekao je Odalović Radioteleviziji Srbije.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić pozvao je ranije danas tužilaštvo da izda nalog za hapšenje funkcionera Demokratske stranke Dragana Šutanovca i Olivera Dulića jer su "lagali" da je izborni džak sa izbornim materijlom ukraden u Zaječaru, i naveo da je materijal pronađen u Vojvodini, 300 kilometara od Zaječara. Odalović je najavio da će RIK sutra razmatrati Nikolićev prigovor i da će formirati grupu sastavljenu od članova RIK-a i zaposlenih u stručnoj službi Skupštine Srbije koja će detaljno pregledati kompletan izborni materijal i utvrditi da li i gde eventualno nedostaje džak sa glasaškim listićima i krenuće tim putem da utvrđuje šta se dogodilo.

Upitan o primedbu SNS da je RIK juče "požurio da saopšti" konačne rezultate, Odalović je odgovorio da je rok definisan zakonom i određen je na 96 sati od zatvaranja biračkih mesta i podsetio da je taj rok istekao sinoć u 20 sati, pa RIK saopštavanjem rezultata u 19.30 nije odstupio ni minut od propisanog roka. "Procedura sa izbornim materijalom je dobro poznata RIK-u i članovima RIK-a iz političkih stranaka. Stranke su uključene u sve faze izbora, od štampanja glasačkih listića, preko strukture RIK-a u kojima imaju predstavnike do proširenih sastava biračkih odbora gde se proglašavaju izborne liste i članova biračkih odbora u stalnom sastavu koji učestvuju u sprovođenju izbora", rekao je Odalović.

Odalović je u vezi sa štampanjem izbornog materijala naveo da se u RIK-u utvrđuje termin za štampanje i pozivaju predstavnici političkih stranaka da prisustvuju početku štampanja i to je javna radnja, prenosi se direktno preko medija, potpisuju se protokoli. "Po završetku štampanja izbornih listića, kojih ima koliko i upisanih biračka plus 0,5 odsto takozvane rezerve, komisijski se uništava štamparska ploča i izveštaj se dostavlja RIK-u", rekao je Odalović. On je objasnio da se materijal koji se štampa u štampariji Službenog glasnika distribuira opštinskim izbornim komisijama (OIK) u pratnji policije i koordinator RIK-a zapisnički predaje materijal OIK-u ili radnom telu.

"OIK ili radno telo u subotu, dan pred izbore, materijal predaje biračkim odborima koji vrše uvid i za sve postoje zapisnici o primopredaji", podsetio je Odalović. Postupak se po završetku glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja odvija u suprotnom pravcu, birački odbor predaje materijal OIK-u i sačinjava zapisnik o tome šta se predalo, a OIK predaje koordinatoru RIK-a i materijal stiže u depo u Skupštini Srbije u Ulici Kralja Milana, rekao je sekretar RIK-a. Zapisnici se obrađuju posebno i vrši se statistička kontrola i tako smo sinoć utvrdili i saopštili konačne rezultate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track