SRBIJA SUTRA GLASA: Birališta otvorena od 7 do 20 sati
Foto: Beta

Na izborima će biti 8.378 biračkih mesta.

SRBIJA SUTRA GLASA: Birališta otvorena od 7 do 20 sati

Politika -

BEOGRAD - Biračka mesta na kojima će gradjani Srbije sutra glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, biće neprekidno otvorena od 7 do 20 sati.

Na izborima će biti 8.378 biračkih mesta. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacije. Svaki birač glasa lično, tajno i samo jednom, na overenim glasačkim listićima. Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a za pokrajinske svetlozelene boje. Kad dodje na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet. Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu. Kad mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić.

Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao. Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu. Glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste ili kandidata za kojeg se glasa. Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju. Pripadnici policije na dužnosti mogu da udju na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora. Zbirne izborne liste moraju za vreme glasanja biti vidno istaknute na biračkom mestu. Na parlamentarnim izborima učestvuje 20 izbornih lista, a na izborima za Skupštinu Vojvodine 15 izbornih lista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track