RIK: Izbori regularni!

Otklonili sve sumnje

RIK: Izbori regularni!

Politika -
Republička izborna komisija odbacila prigovor SNS da su izbori neregularni jer nije sadržao potrebne informacije

BEOGRAD - Konačna odluka.Republička izborna komisija odbacila je kao neosnovan prigovor Tomislava Nikolića, predsedničkog kandidata SNS, koji je tražio da se ponište izbori na svim nivoima zbog ogromne krađe glasova.

U obrazloženju RIK kaže se da komisiji nije poznato gde je pronađen džak koji pominje podnosilac prigovora ni ko ga je pronašao, kao ni njegova eventualna sadržina.

Podsetimo, SNS je u prigovoru naveo da im je 10. maja „osoba čije ime ne žele da otkriju” dostavila džak s biračkim listićima, pronađen u kontejneru.

Uprkos odluci RIK - Dveri, DSS i PRS odbili su da prihvate rezultate izbora, a naprednjaci su čak najavili masovne proteste.

Lider SNS rekao je da ta stranka od danas kreće u organizovane proteste širom Srbije, dok će najveći miting biti održan najverovatnije u sredu u Beogradu, kao i da su u kontaktu sa DSS, SVM i Dverima.

- Počinjemo mirne, demokratske i nenasilne proteste širom Srbije, kojima javnosti želimo da predočimo naš stav da izbori nisu bili u skladu sa zakonom i da ih je unapred smislila vladajuća koalicija - rekao je Nikolić i naveo da je blizak odluci da uopšte ne učestvuje u drugom krugu predsedničkih izbora, jer bi time dao legitimitet izbornoj krađi, ali da će odluku saopštiti danas.

S druge strane, Boris Tadić, predsednički kandidat i lider DS, poručio je da su pretnje protestima zbog navodnih izbornih neregularnosti poziv na destabilizaciju države, čime se umanjuju šanse za privlačenje investicija i otvaranje radnih mesta.

- Svako mora da bude odgovoran za svoje postupke i sigurnost građana. Ja tome neću doprineti ni na koji način, i pozivam na mir. Osnovni red je da sve institucije rade svoj posao, proveravaju rezultate izbora, a učesnici izbora treba da doprinose dobroj situaciji i atmosferi - rekao je Tadić.

LDP: Toma nema argumente

Prema rečima Čedomira Jovanovića, predsednika LDP, Nikolić nije ponudio nijedan ozbiljan argument u prilog tezi da je organizovana izborna krađa.

- Nikolić je uvek znao da prizna izborni rezultat. Neka to učini i sada - poručio je Jovanović.

PRS: Šef OEBS korumpiran

„Pokret radnika i seljaka ima razloga da veruje da je gospođa Korijen Jokner, šefica ograničene misije OEBS za posmatranje izbora u Srbiji, korumpirana od strane vlasti kako bi rekla da su izbori prošli bez većih nepravilnosti”, navodi se u saopštenju ove stranke.

Dodik: Loša poruka

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da najava protesta SNS zbog navodnih izbornih neregularnosti nije dobra poruka za Srbiju, i poručio da bi bilo dobro da Tomislav Nikolić prihvati demokratsku i fer borbu i učestvuje u drugom krugu izbora 20. maja.

Dveri: Nećemo nasilje

Dveri razmatraju sve vidove nenasilnog protesta zbog izborne krađe.

„Smatramo da postoje različite interesne sfere sa svih strana koje bi masovne ulične proteste Dveri iskoristile da ubacivanjem huligana izazovu nasilje”, kažu u ovom pokretu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja