ZELENO SVETLO IZ BRISELA: Građani Kosova mogu bez viza u EU
Foto: Profimedia

ZELENO SVETLO IZ BRISELA: Građani Kosova mogu bez viza u EU

Politika -

BRISEL - Evropska komisija predložila je danas Savetu ministara EU i Evropskom parlamentu da građanima Kosova uvede režim bez viza za boravak do najviše tri meseca u šengenskoj zoni EU.

Kako je saopštila Evropska komisija u Briselu, ovaj predlog je upućen zajedno sa povoljnom ocenom Komisije da je Kosovo ispunilo sve zahteve predviđene "putnom mapom" za režim vizne liberalizacije.

Evropski komesar za unutašnje poslove i imigraciju Dimitris Avramopuls rekao je da Komisija "ispunjava obećenje" da će predložiti liberalizaciju viznog režima za stanovnike Kosova koji budu imali biometrijski pasoš i dodao da će taj korak "olakšati kontakte među ljudima i ojačati poslovne, društvene i kulturne veze EU i Kosova".

"To je ishod napornog rada i uspešnih napora kosovskih vlasti u ostvarivanju dalekosežnih i zahtevnih reformi na poljima pravosuđa i unutrašnjih poslova kao i za to vezanim sektorima vladavine prava i reforme pravosuđa", rekao je Avraopulos.

U izveštaju o napretku kosovskih vlasti u ispunjavanju uslova za odobravanje bezviznog boravka građana Kosova do tri meseca u šengenskoj zoni, Evropska komisija podvači da do časa kad Evropski parlament i Savet ministara EU treba to i da potvrde, Priština mora ratifikovatii sporazum s Crnom Gorom o utvrđivanju granične linije i ostvariti bitne rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije.

Prema predlogu Evropske komisije, pod uslovom da to usvoje i Savet ministara EU i Evropski parlament, građani Kosova s biometrijskim pasošima mogli bi bez viza da putuju u šengensku zonu EU i da tamo ostaju najviše tri meseca, ali se ova mera ne odnosi na Irsku, Veliku Britaiju kao i na šengenskom prostoru prisajedinjene Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track