SNP čestitala građanima Srbije Dan pobede nad fašizmom
Foto: SNP

Najvažniji datum u istoriji čovečanstva

SNP čestitala građanima Srbije Dan pobede nad fašizmom

Politika -

BEOGRAD - Srpska narodna partija poželela je danas svim građanima Srbije srećan 9. maj - Dan pobede.

"Tog dana slavimo jedan od najvažnijih datuma u istoriji celog čovečanstva. Datum kada je konačno pobeđeno najveće zlo koje je svet ikada poznavao - nacizam i Hitlerova Nemačka", navodi se u saopštenju.

SNP ukazuje da tog 9. maja 1945. godine savezničke snage, predvođene ruskom armijom, nisu izvojevale epsku pobedu dobra nad zlom, današnji svet ličio bi na globalnu diktaturu užasa.

"Bio bi to svet u kojem za Slovene i Jevreje više ne bi bilo mesta. I Srbija je tog 9. maja, kao i uvek u svojoj slavnoj istoriji, bila na strani istine i pravde, na strani dobra! Rame uz rame sa hrabrom ruskom braćom, Srbi su se borili za slobodu, polažući bez straha svoje živote na oltaru slobodnog i pravednog sveta", dodaje se u saopštenju predsednika SNP Predraga Popovića.

Kako se ističe, na prostoru bivše Jugoslavije glavni nosioci antifašističke borbe bili su Srbi, jer po svom opredeljenju, od Kosova pa na ovamo, uvek teže pravdi i istini.

"To je naša zvezda vodilja, to je naš putokaz, to je naš narodni duh. Mi treba da budemo ponosni na oba srpska antifašistička pokreta, i na četnički i na partizanski, jer bez obzira na ideološke razlike koje su postojale među njima, Srbi su i na jednoj i na drugoj strani pre svega želeli samo slobodu", napominje SNP.

(FOTO: SNP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track