Odalović: Nisu stigle nove prijave za posmatrače

Izbori 2012.

Odalović: Nisu stigle nove prijave za posmatrače

Politika -
Sekretar Republičke izborne komisije naveo je da će biti učinjeno sve da drugi krug predsedničkih izbora koji se održavaju 20. maja, protekne u najboljem redu kako bi se smanjile sumnje u regularnost na najmanju moguću meru

BEOGRAD - Sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović izjavio je danas da za drugi krug predsedničkih izbora nisu stigle dodatne prijave za posmatrače i dodao da očekuje od policije da što pre rasvetli na koji način je nestao džak sa glasačakim listićima u Pančevu.

"Mi smo imali dovoljan broj posmatrača, oni će učestvovati i u drugom krugu, nismo imali nova prijavljivanja", rekao je Odalović gostujući na RTS-u.

On je naveo da će biti učinjeno sve da drugi krug predsedničkih izbora koji se održavaju 20. maja, protekne u najboljem redu kako bi se smanjile sumnje u regularnost na najmanju moguću meru.

Govoreći o pronađenom džaku sa glasačkim listićima sa biračkog mesta 57 u Pančevu, on je kazao da očekuje da će policija rasvetliti kako se to desilo navodeći da to nije uticalo na regularnost izbora, niti na rezultate glasanja na tom biračkom mestu.

"Očiglednoo je da je neko neovlašćeno došao u posed izbornog materijala koji nisu uticali na regularnost izbora, niti na rezultate glasanja na biračkom mestu. Ipak, neprijatno je to što su se našli na ulici i što su predmet ozbiljne kampanje i ukazivanje na nešto čega u suštini nema", kazao je Odalović gostujući na RTS-u.

Objašnjavajući na koji način listići dolaze do biračkih mesta, on je kazao da oni pod policijskom pratnjom putuju ka sedištima okruga i predaju se opštinskim komisijama i radnim telima.

Opštinka izborna komisija obavlja primopredaju izbornog materijala biračkim oborima, a najčešće se to radi subotom, rekao je Odalović dodajući da su u svim fazama prisutni predstavnici političkih stranaka.

Kada se završi glasanje, biračaki odbor predaje materijal izbornoj komisiji, a ona ga predaje kordinatorima, a oni potom RIK-u.

On je kazao da je RIK dao policiji sve "što je bitno i što je traženo", navodeći da je važno da se taj postupak što pre okonča i sazna kako je to moglo da se desi.

Odalović je rekao da je, prema krivičnom zakoniku, za delo krađe izbornog materijala zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

Takođe je kazao da zakon ostavlja mogućnost da se nosilac prigovora žali i Upravnom sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track