Miščević: Srbija mora biti pažljiva, imamo otvorenih pitanja sa susedima
Foto: Fonet

Šefica pregovaračkog tima sa EU

Miščević: Srbija mora biti pažljiva, imamo otvorenih pitanja sa susedima

Politika -

BEOGRAD - Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže da Srbija mora biti jako pažljiva, jer postoje otvorena pitanja sa susednim zemljama, članicama EU, koja se u bilo kojoj fazi pregovaračkog procesa mogu otvoriti.

- €œMi smo jako svesni toga i na početku procesa smo napravili pregled potencijalnih bilateralnih pitanja sa svim državama, ne samo sa susednim i o tome se vodi jako puno računa€, rekla je Miščević novinarima u Beogradu. Ona je navela da se ne zna kada će ti problem eskalirati, ali je istakla da se oni mogu rešiti bilateralnim razgovorima.

Dodala je i da će posle izbora nove vlade bilateralne komisije nastaviti sa radom. €œJedan od problema sa Hrvatskom je granica na Dunavu, nestali, dakle veći broj pitanja€, kazala je Miščević.

Korina Startulat iz Evropskog centra za javnu politiku iz Brisela nije isključila mogućnost da se Srbija nađe u sličnoj situaciji u kojoj je bila zbog blokade Hrvatske u vezi sa poglavljima 23 i 24. €œNepredvidivo je i da li će Rumunija otvoriti pitanje manjina. Nemam 'magičnu kuglu' da znam da li će Srbija otvoriti poglavlja 23 i 24 do kraja juna, ali se svi tome nadamo€, rekla je ona.

Za bivšeg savetnika predsednika Hrvatske i profesora Dejana Jovića nema sumnje da će najveći problem za Srbiju na putu evropskih integracija biti Kosovo, a ne Hrvatska. Takođe, veruje da deblokada poglavlja 23 nije kraj priče

1- €œMeni se čini da sledi niz sličnih postupaka, možda ne samo od Hrvatske”, kazao je Jović i napomenuo da je sam proceš ulaženja u EU dugotrajan I frustrirajući. Dodao je da bilateralna uslovljavanja nisu nova stvar, podsetivši i da je Francuska dugo otežava evropski put Velikoj Britaniji. U Beogradu je danas održana panel diskusija “Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu - igra mačke i mišsa” na kojoj je zaključeno da se bilateralnim razgovorima moraju rešavati otvorena pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track