EKSKLUZIVNO: Tomi Nikoliću češljaju nekretnine, Ružiću roleks, Balši Maldive
Foto: Nemanja Pančić

Gotov zakon o poreklu imovine

EKSKLUZIVNO: Tomi Nikoliću češljaju nekretnine, Ružiću roleks, Balši Maldive

Politika -

Zakon je usmeren na političare, narko-bosove i tajkune. Specijalci Poreske uprave istraživaće po službenoj dužnosti, a imovina bez pokrića oporezivaće se sa 75 odsto, piše u nacrtu

Jedno pojavljivanje političara u TV emisiji sa skupocenim satom ili fotografisanje političarke s tašnom od nekoliko hiljada evra biće okidač „specijalcima“ Poreske uprave da krenu da češljaju njihovu imovinu po osnovu zakona o poreklu imovine, koji je praktično gotov, saznaje Kurir.Zakon čiji je nacrt gotov podrazumeva unakrsno ispitivanje imovine, a usmeren je na srednje i velike igrače - tajkune, narko-bosove, ali i političare.Kako će to funkcionisati? Specijalni timovi Poreske uprave, u četiri regionalna odeljenja - Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac - češljaće imovinu pomenutih kroz papire i po službenoj dužnosti.Krivično gonjenjeUkoliko kod nekoga uvide disbalans u načinu života i prihodima, pozvaće ga na razgovor i tražiti da im dostavi papire o poreklu imovine. Za imovinu za koju se ustanovi da nemaju dokaz, oporezivaće se sa 75 odsto.- Međutim, nas to ne sprečava da zbog 25 odsto ne ide krivični postupak - objašnjava u razgovoru za Kurir Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, koji je pisao ovaj zakon.- Češljaćemo svakoga, bez izuzetka, i svako će morati da objasni odakle mu imovina koja ne odgovara njegovim prihodima - dodaje Ilić.To znači da bi na razgovor mogli da budu pozvani i Branko Ružić, potpredsednik SPS, koji šeta „roleks“ od 9.500 evra, Dragan Šutanovac, poslanik DS, koji ima kolekciju satova u vrednosti, kako se pisalo, nekoliko desetina hiljada evra, ali i ministarka građevine Zorana Mihajlović zbog tašne „šanel“ čija je cena oko 2.500 dolara.Disbalans između prihoda i imovine mogao bi da objašnjava i predsednik Tomislav Nikolić - počev od stana na Novom Beogradu do luksuzne kuće u Bajčetini, te vikendica na Savi koje je prepisao na decu.

Zbog lajfstajla mogao bi da polaže račune i Čedomir Jovanović - luksuzna letovanja i zimovanja, skupocen vozni park, a letovanje na top-destinaciji moglo bi da odvede pred specijalce PU i Balšu Božovića iz DS, koji je, prema pisanju medija, zimovanje na Maldivima platio oko 15.000 evra.

Pevaće poreznicima... Balša Božović i Branko Ružić
Pevaće poreznicima... Balša Božović i Branko Ružić

Pošto osoba može da kaže i da je auto od 100.000 evra nasledila od „tetke iz Brazila“ ili da je novac za vilu dobila od „bogatog ujaka iz Australije“, na jedinici je da te navode dalje, posebnom metodologijom, proverava sa službama iz inostranstva. Dakle, proverava se cela porodica osobe koja se češlja, a kad su posredi političari koji će biti na proveri, pod lupom će biti i najbliži stranački saradnici.Na meti i strankeAko jedinica uvidi da kod nekog političara, recimo predsednika neke stranke, postoji disbalans u lajfstajlu i prohodima - luksuzan stan ili kuća, ekskluzivna putovanja, skup automobil i luksuzni satovi - ne proverava mu samo porodicu već i stranačke saradnike. Svi oni se češljaju kroz šemu da bi se utvrdilo da li je novac za luksuzan život šef stranke dobio upravo kroz partiju. Poznato je da su političke stranke u samom vrhu što se tiče korupcije, jer nije tajna da su pojedini biznismeni svojevremeno davali ogromne sume novca političarima da bi donosili zakone koji su ovima pomogli da prošire imperiju.Nacrt dugo očekivanog zakona trenutno je u Ministarstvu finansija, da i oni daju svoj pečat. Kad Ministarstvo finansija vrati nacrt zakona u Ministarstvo pravde, sastaće se radna grupa da se sve utanači. Očekuje se da zakon javnosti bude obelodanjen do septembra.

Uče od najboljihOBUKA U ITALIJIU svakoj jedinici biće po pet ljudi, za početak, a obuka će trajati više godina, odnosno pripadnici specijalne jedinice PU s vremena na vreme odlaziće u inostranstvo na usavršavanje. Kao zemlja model u kojoj će se oni obučavati izabrana je Italija.

ŠEMA ISTRAGE1 Zakon usmeren na tajkune, narko-bosove i političare2 Specijalci PU češljaju po službenoj dužnosti3 I slika političara sa skupim satom u novinama biće inicijalna kapisla4 Proveravaju imovinu u zemlji, ali i inostranstvu, i to posebnom metodologijom5 Pod lupom je i porodica osobe koja se proverava6 Kod političara, pored porodice, pod lupom su i stranački saradnici7 Imovina za koju ne možete da dokažete poreklo oporezuje se sa 75 odsto8 Država može da pokrene krivični postupak i za preostalih 25 odsto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track