MAJKL DAVENPORT: Srbija odmakla u procesu pridruživanja EU
Foto: Marina Lopičić

Napredak

MAJKL DAVENPORT: Srbija odmakla u procesu pridruživanja EU

Politika -

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da bi voleo da vidi da pregovori u okviru poglavlja napreduju do kraja godine. Devenport je na završnoj konferenciji PLAC projekta Evropske unije u Beogradu pohvalio veliku posvećenost Vlade Srbije napredovanju u harmonizaciji propisa i implementaciji evropskih demokratskih tekovina.

On je naglasio da je Srbija na svom putu ka EU i da je odmakla u procesu pridruživanja Uniji.

Naveo je da na tom putu Srbija ima okvir dat Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ali koji dolazi iz samog pregovaračkog okvira.

"Sa srpske strane imate strukturu, kako za pregovaranje, tako i za implementaciju svega što je potrebno, što će, nadam se, omogućiti da se ubrza napredak i otvaranje poglavlja u bliskoj budućnosti", rekao je Devenport.

On je naveo da EU može da ponudi veliku pomoć Srbiji u različitim sektorima i naglasio da je PLAC projekat jedna od ključnih platformi kroz koju je EU obezbedila vladi konkretnu pomoć i podršku na njenom evropskom putu.

Devenport je najavio i da će se aktivnosti u okviru PLAC nastaviti, te da se nada da će biti pokrenut i novi projekat pre kraja leta.

Projekat PLAC, koji kroz ekspertsku pomoć doprinosi usklađivanju Srbije sa evropskim standardima, pa samim tim i pristupnim pregovorima, traje već tri godine.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Obuhvata 14 poglavlja, a gotovo jedna četvrtina rada se odnosila na poglavlje 27, koje se tiče životne sredine, dok se više od polovine odnosi na poglavlja 3, 5 i 27, koja se tiču prava poslovnog nastanjivanja, javne nabavke i životnu sredinu.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je na skupu da PLAC projekat daje veoma konkretnu podršku i pomoć našoj zemlji, kao i mogućnost da vidimo kakva su iskustva država članica EU kako bismo došli do najboljih rešenje za usklađivanje sa propisima i standardima EU.

"Ne da prepisujemo, već da iz drugih iskustava vidimo šta nama najviše odgovara", rekla je Miščević.

Ona je dodao da je PLAC projekat bio posebno koristan za pripremu Poglavlja 3, za koje je rekla da je jedno od najkomplikovanijih, kao i Poglavlja 13 i 8.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracija Ksenija Milenković precizirala je da je PLAC projekat trajao tri godine, u okviru kojeg je sprovedeno 3.300 obuka, uz učešće 115 eksperata.

Kako je objasnila, projektom je bilo obuhvaćeno 14 poglavlja, a pružena je pomoć u pripremi 412 propisa i strateških dokumenata.

"Potrebna nam je pomoć EU i tu smo pomoć dobili kroz ovaj projekat koji prožima sve što čini suštinu pregovora i našeg odnosa sa EU", rekla je Milenković.

Vođa tima PLAC projekta Marija Pejčinović Burić rekla je da je zadatak EU da podrži Srbiju u pripremi za pristupanje EU, i ocenila da je vidljiva promena u odnosu na početak projekta.

Ona je ukazala da je neophodno i dalje razvijati međusektorsku saradnju i koordinaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track