EPIDEMIJA BAHATOSTI: Ružiću, otkud ti stan od 450.000 evra?
Foto: Zorana Jevtić

Socijalista vređa narod vrednom imovinom

EPIDEMIJA BAHATOSTI: Ružiću, otkud ti stan od 450.000 evra?

Politika -

Potpredsednik SPS se osamostalio sa 26 godina u nelegalnoj garsonjeri od 37 kvadrata na Dedinju. Već 2010. preselio se u trosoban stan, da bi se tri godine kasnije uselio u petosobnu nekretninu od 450.000 evra

Branko Ružić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, takođe je na spisku vlasnika 40 bespravno izgrađenih objekata u kulturno-istorijskoj celini Topčider, koji je Ministarstvo građevinarstva poslalo Republičkom zavodu za zaštitu spomenika na odobrenje za legalizaciju, otkriva Kurir.Tako je, pored ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i supruge lidera SPS Ivice Dačića Sanje, i Ružić svojevremeno kupio nelegalnu nekretninu- garsonjeru od 37 kvadrata, koja sada, po novom zakonu, treba da bude legalizovana.Na spisku se navodi da je Ružić zahtev za legalizaciju predao u novembru 2003. godine, a reč je o rekonstrukciji i dogradnji stana koji se nalazi u najelitnijem delu Beograda.Rastu kvadratiU razgovoru za Kurir Ružić kaže da je pomenuti stan kupio 2001. ili 2002. godine, dakle kad je imao 26, odnosno 27 godina, ali ne može da se seti tačno kada, jer je to za njega, kaže, pluskvamperfekat. Zahtev za legalizaciju predao je 2003. godine , a stan je prodao, dodaje, 2006.- Taj stan sam prodao još 2006, pozovite novog vlasnika ukoliko vas konkretna nekretnina interesuje - poručio je Ružić.Na pitanje odakle mu novac da kupi stan na elitnoj lokaciji u Beogradu, potpredsednik SPS je bez blama poručio da je rođen bogat.

Baškarenje... U ovoj zgradi se Ružić širi u petosobnom stanu
Baškarenje... U ovoj zgradi se Ružić širi u petosobnom stanu

- Mogu samo da vam kažem da ja nisam gradio te kvadrate, već sam kupio garsonjeru u potkrovlju, od 37 kvadrata. Koliko znam, čitav niz zgrada u toj ulici je rekonstruisan u gabaritu i u nadziđivanju još pre 2000. Verovatno se tu i nalazi suština uvođenja tog zatečenog stanja u zakonsku normu u skladu s regulativom koja je usvojena nakon 2001. Poreklo imovine moje familije i mene ne datira od momenta kad sam se aktivno uključio u politički život Srbije, već mnogo ranije, odnosno samim rođenjem - izjavio je Ružić.Međutim, u prvoj imovinskoj karti koju je Ružić 2010. prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije navodi se da ima stan od 85,87 kvadrata, koji je stekao kupovinom. U imovinskoj karti od januara 2013. Ružić je pak prijavio petosoban stan od 196,28 kvadrata.

Prvenac... Zgrada sa nelegalnom garsonjerom
Prvenac... Zgrada sa nelegalnom garsonjerom

Vlasništvo pola-polaKako je navedeno, vlasnik je jedne polovine, a dobio ju je kroz ugovor o poklonu. Uz polovinu stana, vlasnik je i garaže. Kurir je ranije objavio da je Ružić do petosobnog stana na Banovom brdu čija se vrednost procenjuje na oko 450.000 evra došao tako što su ga njegov otac Kostadin Ružić i rođena sestra njegove supruge Milena Karić kupili po pola. Potom je Kostadin Ružić svoju polovinu poklonio sinu. Danas pak, sudeći prema podacima Agencije, Ružić na svoje ime nema ništa, jer u poslednjoj imovinskoj karti objavljenoj na sajtu Agencije za borbu korupcije stoji da Ružić nije vlasnik ni njedne nekretnine.Ružić, međutim, nije hteo da za naš list objasni šta se dogodilo s petosobnim stanom, odnosno gde sada živi.

Crno na belo... Dokument kojim Ministarstvo građevinarstva traži dozvolu za legalizaciju
Crno na belo... Dokument kojim Ministarstvo građevinarstva traži dozvolu za legalizaciju

HvalisanjeSTAN OD TATE, „ROLEKS“ OD PRIJATELJA Branko Ružić prošetao je pre nekoliko godina „roleks“ čija je vrednost oko 9.500 dolara, a kako je rekao tada u razgovoru za naš list, sat poznatog brenda dobio je od prijatelja devedesetih. Međutim, Ružić nikada nije hteo da otkrije ko je taj prijatelj koji poklanja takvu stvar i čime ga je to zadužio.

ČINJENICESve Ružićeve nekretnine2001. ili 2002. kupio nelegalnu garsonjeru od 37 kvadrata u Kneza Aleksandra KarađorđevićaU imovinskoj karti 2010. navedeno je da je vlasnik trosobnog stana od 85,87 kvadrata (Žarkovo)U imovinskoj karti 2013. navedeno je da je vlasnik polovine petosobnog stana od 196,28 kvadrata (Banovo brdo)U imovinskoj karti 2015. Ružić nema nekretnine na svoje ime, beskućnik je

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track